Sjednica

Senat Sveučilišta u Rijeci usvojio upisne kvote za preddiplomske i diplomske studije

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Budućim brucošima 3.521 upisno mjestoSenat Sveučilišta u Rijeci na današnjoj je sjednici usvojio odluke upisnim kvotama za iduću akademsku godinu, a na prijediplomske studije upisat će se 3.521 budući student, dok je na diplomskoj razini studijskih programa osigurano 2.443 upisnih mjesta.


U odnosu na prošlu godinu to je 84 upisnih mjesta manje za prijediplomske studije i 175 upisnih mjesta manje za diplomske studije, a razlog većeg smanjenja upisne kvote na diplomskoj razini je taj što Pravni fakultet u idućoj akademskoj godini neće upisivati novu generaciju studenata na stručni diplomski studij Javna uprava, koji inače raspolaže upisnom kvotom od sto mjesta.


Istovremeno, Fakultet zdravstvenih studija neće upisivati studente na tri studija Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu, Klinički nutricionizam i Primaljstvo.


Manje Hrvatima izvan RH
U odnosu na prošlu godinu predložen je i manji broj upisnih mjesta namijenjenih “Hrvatima izvan RH” i to 53 za prijediplomsku razinu i 35 za diplomsku razinu, za koja Ministarstvo osigurava subvenciju školarine, a posebnu upisnu kvotu za kandidate koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prije 2010. utvrdili su Građevinski fakultet za upis na stručni prijediplomski studij Građevinarstvo i Učiteljski fakultet za upis na sveučilišni prijediplomski studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.


Na prijediplomskoj razini najveći broj upisnih mjesta, 2.576, namijenjen je redovnim studentima iz Hrvatske i EU, a strancima će se ponuditi 93 upisna mjesta, dok će se izvanrednim studentima iz Hrvatske i EU omogućiti upis na 785 upisnih mjesta te strancima 17.


I na diplomskoj razini studija najveći broj mjesta, 1.409, osiguran je za hrvatske i EU redovite studente, dok se strancima nudi 89 upisnih mjesta, a izvanrednim studentima iz Hrvatske i EU 717 te je 18 izvanrednih mjesta osigurano za strance.


Inicijativa razvoja UNIRI CLASS


Senat je danas prihvatio i inicijativu razvoja UNIRI CLASS strateških mikrokvalifikacija, a poziv za iskaz interesa bit će upućen sastavnicama i znanstveno-razvojnim centrima Sveučilišta u Rijeci.


Radi se o uvođenju inovativnog modela razvoja UNIRI CLASS strateških mikrokvalifikacija koji se naslanja na europski pristup mikrokvalifikacijama za cjeloživotno učenje i zapošljivost.


Strateške mikrokvalifikacije bit će akreditirane kao programi cjeloživotnog obrazovanja koji relevantno odgovaraju na strateške potrebe Sveučilišta u Rijeci i zajednice.


Identifikacija područja u kojima se razvija ta obrazovna ponuda povjerava se upravama sastavnica i sveučilišnim znanstveno-razvojnim centrima i to na način da predložene strateške mikrokvalifikacije omogućavaju personalizaciju obrazovnih puteva, stjecanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada i razvoj karijera s naglaskom na upskilling i reskilling te tako ostvaruju potencijal razvoja u atraktivne studijske programe budućnosti.