Međužupanijski susret

Sedam stotina umirovljenika se družilo i natjecalo na Platku

Jakov Kršovnik

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovo je 4. put da se umirovljenici na ovaj način susreću na Platku, a 17. puta družili su se u Golubinjaku.Oko sedam stotina umirovljenika okupilo se na 21. međužupanijskom susretu koji je organizirala Matica umirovljenika PGŽ, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.Na Platak su stigli umirovljenici iz Istarske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije, a najavljeni su bili i oni iz Zagrebačke te Ličko-senjske.

Na ugodnih 16 stupnjeva počeli su se okupljati u jutarnjim satima, a uz sportska natjecanja, muško i žensko boćanje, bacanje lopte u koš, pikado, nabacivanje kolutova i viseću kuglanu, pripremljen je i bogat zabavni te glazbeni program.Nastupi zborova umirovljenika iz Buja, Pule, Žminja… uveličali su jedan ugodan sportsko-društveni dan na Platku, a uz njih su za glazbeni program posebno bile zadužene grupe Xfinity i Aurora.Ovo je 4. put da se umirovljenici na ovaj način susreću na Platku, a 17. puta družili su se u Golubinjaku.Predsjednik Matice umirovljenika PGŽ Zdravko Winter kaže kako mu je drago vidjeti tolike umirovljenike nakon dvije pandemijske godine i dvije godine pauze, u kojima se susret nije održavao.– Danas smo došli da se svi ugodno zabave, steknu nova poznanstva, a obnove i stara. Naša umirovljenička svakodnevica obilježena je teškoćama, naše mirovine ne prate radničke plaće i pomalo se bojimo za našu budućnost.No, danas smo ovdje da zaboravimo na neizvjesnu situaciju i da se dobro zabavimo uz ples, sport, druženje.


Hvala načelnici Općine Čavle i županu Zlatku Komadini koji su nam pomogli. Bez uključivanja Županije ne bi bilo ovakvih događanja, kaže Zdravko Winter.Jedna od sudionica susreta, Marija Sarajlić, nam kaže kako je baš dobro došao jedan ovakav dan na Platku, da se malo ohlade od trenutnih vrućina.– Lijepo nam je, došli smo organizirano kao Udruga umirovljenika Općine Fužine, a neki će možda doći i privatnim automobilima.


Nas najmanje 21 natjecat će se u pikadu, ubacivanju lopte u koš i drugim sportskim igrama. Gađat ćemo sve u šeasnaest.Srela sam i prijateljicu koju nisam vidjela sigurno 30-40 godina, nadam se da ću još nekoga sresti, kaže nam Marija Sarajlić.


No, neki nisu bili zadovoljni, tako nam se Mira Škarabot požalila na organizaciju susreta.– Organizacija je nula bodova. Uvijek smo dobivali kavu i sendviče, kad su penzioneri bolje stajali, a kasnije bi dobili krafnu i aperitiv.


Županija nas časti, a za sad nam nisu ništa dali. No, vidjet ćemo kasnije, rekla nam je na početku okupljanja Mira Škarabot.U ime Županije okupljenim umirovljenicima obratio se zamjenik župana PGŽ Vojko Braut i poželio im ugodno druženje i dobru zabavu, a u ime Općine Čavle dobre želje uputio je Norbert Mavrinac, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle, kao i Vlasta Šupak, predsjednica Udruge umirovljenika Čavle.Nama je sva događanja predstavila Jadranka Škiljan, članica Izvršnog odbora Matice umirovljenika PGŽ i Udruge umirovljenika Čavle.