Neugodno iznenađeni

SDP Viškovo šokiran brisanjem Sanje Udović iz članstva, poslali su poruku stranačkoj vrhuški

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

SDP Viškovo nije primio nikakav zahtjev o isključenju Sanje Udović iz članstva stranke te nije bio u prilici o tome raspravljati. Neosporna je činjenica da Sanja Udović ni jednim svojim javnim istupom nije nanijela štetu stranci, poručujuBitke u SDP-u nikako da stanu. Sedmero zastupnika SDP-a koji su osnovali Klub socijaldemokrata u Saboru de facto je izbrisano iz članstva, premda nisu formalno isključeni iz stranke nego su samo svojevoljno prešli u novi klub.


Nisu dobili nikakvu odluku od vrha stranke. Među njima su i zastupnik iz Rijeke, potpredsjednik Županijske organizacije Erik Fabijanić, te načelnica Općine Viškovo, Sanja Udović.


Oni su za to saznali u sklopu priprema stranke za unutarstranačke izbore – ljudi na terenu primijetili su da ih nema u evidenciji popisa članstva, tzv. »Davidu«, programu koji evidentira sve članove i njihove aktivnosti i funkcije.
Dakle, ovim potezom Ibler je de facto isključio te članove stranke, mada o tome nije glasala niti jedna lokalna organizacija, nisu dugovali članarinu, nisu dobili nikakvu obavijest o tome, niti ih je itko službeno informirao na bilo koji način.


O svemu su se sad oglasili iz SDP-a Viškovo.


“Općinski odbor SDP-a Viškovo neugodno je iznenađen brisanjem dugogodišnje članice naše stranke i općinske načelnice u trećem mandatu Sanje Udović, koja je ujedno i potpredsjednica SDP-a Viškovo i članica predsjedništva SDP-a PGŽ-a.


Neosporna je činjenica da Sanja Udović ni jednim svojim javnim istupom nije nanijela štetu stranci, a u svom javnom djelovanju vodila se načelima socijaldemokracije te programom i načelima djelovanja Općinske organizacije SDP-a Viškovo i SDP-a Hrvatske.


Općinski odbor SDP-a Viškovo nije primio nikakav zahtjev o isključenju Sanje Udović iz članstva stranke te nije bio u prilici o tome raspravljati.


U razgovoru s našom kolegicom Sanjom Udović razvidno je da se ni na višim tijelima stranke nisu poštivale odredbe Statuta SDP-a Hrvatske o pozivanju osobe o čijim se pravima u stegovnom postupku odlučuje, kao ni odredbe o mogućnosti da jedna osoba, član SDP-a, bude njezina potpora u sporu.


Postupak se trebao provoditi uz vođenje zapisnika sa sadržajem rasprave. Naposljetku, odluka o isključenju iz stranke treba biti u pisanom obliku, obrazložena te sadržavati uputu o pravnom lijeku kao i dostavljena preporučenom pošiljkom.


Tvrdnja da pristupanje Klubu socijaldemokrata znači automatizmom biti brisan iz članstva stranke u najmanju je ruku dvojbena.


Naime, taj klub nije stranački klub osnovan od strane članova bilo koje stranke, već isključivo od isključenih (nezavisnih) zastupnika i drugih koji su u tom trenutku još uvijek bili članovi SDP-a.


Svi članovi tog kluba bili su ili jesu članovi SDP-a. Ranije odluke, postupci i ponašanje koji su prethodili činu brisanja niza članova koji su dugi niz godina sudjelovali u radu stranke i to mahom vrlo uspješno nije ništa drugo doli ‘sječa neposlušnih’.


Svaka čelna osoba ima mogućnost birati svoj način djelovanja. To može biti put otvaranja široke rasprave o problemima, put razgovora i uključivanja svih osoba na pojedinim razinama odlučivanja.


Ozbiljno vodstvo, bilo da se radi o pojedincu ili višečlanom tijelu, vodi stranku mudro i strpljivo. Odluke priprema vođeno znanjem, iskustvom, potrebom za poboljšanjem. I raspravljanjem. Slušanjem prijedloga s terena.


Priprema ozbiljnih i provedivih odluka nije trenutni čin istovjetan hiru. To čini proces političkog djelovanja teškim, ponekad iscrpljujućim, jer nije lako slušati i čuti sve koji o nekoj temi imaju nešto za reći.


No, puno je lakše to činiti neopterećen ideološkim i svjetonazorskim stajalištima koje bi svi članovi stranke trebali dijeliti nego što je to u društveno-političkoj zajednici bez obzira da li se radi o lokalnoj ili državnoj razini, jer ona znači različitost u svim aspektima.


Voditi znači razgovarati, uključivati, spajati, biti dostupan. Za stranku to još znači i otvarati vrata svima koji dijele politička uvjerenja i vode se načelima socijaldemokracije sa zajedničkim ciljem da se ostvare programi stranke na svim razinama, a ne brisanjem iz članstva onih koji misle drugačije”, poručuje Denis Mladenić u ime Općinskog odbora SDP-a Viškovo.