Ivaniš i Filipović

SDP i PGS sklopili sporazum: “Ovo su programi koje ćemo zajednički realizirati”

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Usuglašeni su i neki sasvim konkretni projekti i mjere na kojima je inzistirao PGS: socijalne mjere, ulaganja, mjere usmjerene na jeftiniji život građana i skrb o životinjamaPrimorsko goranski savez i SDP Rijeke postigli su sporazum koji podrazumijeva podršku regionalista kandidatu socijaldemokrata, Marku Filipoviću, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Rijeke, ali i usuglašavanje dijela programskih točaka iz izbornog programa PGS-a kojim su u kampanji izašli pred birače.


Tim povodom Nikola Ivaniš i Marko Filipović održali danas zajedničku konferenciju za novinare u prostorijama PGS-a.


„Riječku političku scenu posljednjih dana obuzeo je val iracionalnosti pa je vrijeme da se vratimo razumu i konkretnom racionalnom promišljanju. Na tragu svega onoga što smo u kampanji zastupali i sukladno našem izbornom programu, zadnjih smo dana intenzivno razgovarali s nekoliko stranaka i to isključivo, baš kao što smo u kampanji govorili, onima koje pripadaju lijevom centru.
Dakle, govorim o SDP-u i koalicijskim partnerima toga bloka, ali i o platformi „Možemo“. S našim partnerima konstruktivno i ozbiljno razgovaramo o programima i projektima što bismo ih trebali realizirati u sljedeće četiri godine upravljanja gradom“, rekao je Ivaniš pa predstavio one dijelove PGS-ova izbornog programa što su ga već usuglasili s SDP-om.


Osim što dvije stranke dijele stajališta o potrebi daljnjeg razvitka Rijeke kao kozmoplitske, otvorene, multunacionalne i multukulturne sredine, grada jedinstvenog u svim svojim različitostima te modernog znanstvenog, obrazovnog, gospodarskog, prometnog i pomorskog središta, usuglašeni su i neki sasvim konkretni projekti i mjere na kojima je inzistirao PGS.


To su socijalne mjere (sufinanciranje obrta za čuvanje predškolske djece, jednokratna naknada za trudnice, povišenje naknade za novorođenu djecu, jednokratna potpora za samozaposlene majke i očeve po isteku korištenja porodiljnih naknada, a za olakšavanje povratka na tržište rada, povećanje broja inkuzivnih skupina u dječjim vrtićima).


Tu su i projekti (izgradnja dva dječja vrtića, izgradnja doma za starije i nemoćne osobe, izgradnja stanice za hitnu medicinsku pomoć na Rujevici, obnova ili izgradnja replike originalne lansirne stanice torpeda u Baraćevoj ulici, otvorenje Muzeja riječkog torpeda, izgradnja dva gradska izletišta s pripadajućim sadržajima i opremom te uređenje šetnice uz Rječinu, oslobađanje cijelog prostora riječke rive od automobila, temeljita obnova Doma sporta i rekreacije Zamet).


Zatim mjere usmjerene na jeftiniji život građana (smanjenje gradskog prireza, pojeftinjenje komunalnih usluga: vodoopskrba, odvodnja, grijanje i gospodarenje otpadom, administrativno i financijsko rasterećenje poduzetnika u okvirima nadležnosti Grada te dodjela praznih poslovnih prostora mladim poduzetnicima koji prvi put otvaraju tvrtku ili obrt uz simboličnu naknadu od jedne kune za prvu godinu poslovanja)


Te, konačno, skrb o životinjama (besplatno čipiranje i kastracija, dva besplatna redovita godišnja cijepljenja te financiranje troška hrane u iznosu 200,00 kuna mjesečno za svakog udomljenog psa u trajanju od 24 mjeseca od dana udomljavanja).  


Ivaniš je na kraju svoga izlaganja još jednom pozvao sve svoje birače, njih oko 11 posto koji su mu dali glas u prvom krugu, da u nedjelju, 30. svibnja, izađu na izbore i glasaju za Marka Filipovića.


Filipović je, pak, naglasio da su rezultati prvoga kruga više nego jasni te da je koalicija predvođena SDP-om pobijedila u svim riječkim mjesnim odborima osim u Grpcima.


„Jasno, zahvaljujem se Nikoli Ivanišu i svim kolegama iz PGS-a na podršci što su mi je pružili, a riječ o stranci koja već dulje od trideset godina postoji, participira u radu Gradskog vijeća i ustrajno se bori za interese građana.


PGS i SDP u svojoj suradnji tijekom godina su imali svoje uspone i padove, ali smo posljednje četiri godine odlično surađivali na dobrobit Riječanki i Riječana. Sada ulazimo u novu fazu suradnje i siguran sam da ćemo s ostalim partnerima konstituirati Gradsko vijeće s potrebnom većinom.


Obje naše stranke jasno su u kampanji komunicirale i vlastite svjetonazore u kojima se ustvari uopće ne razilazimo, a proteklih smo dana sjeli i ozbiljno analizirali pa potom pristupili i sinergiji oba naša izborna programa- „Novi ritam grada“ SDP-a i onaj PGS-ov, „Rijeka 21“, jedan, rekao bih, regionalistički i lokalni pogled na razvoj grada koji nama socijaldemokratima uopće nije stran, štoviše.


Jasno, ritam realizacije programa tek se treba precizirati sukladno donošenju proračuna za sljedeće četiri godine“, istaknuo je Filipović naglasivši da se razgovara i s „Možemo“ i s Akcijom mladih i s Unijom Kvarnera.