ZA LJEPŠI KVART

Hvalevrijedna akcija: Sandra i Eric oplemenili riječki parkić ‘Baš fora muralom’

Ivana Kocijan

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Zidovi i metalna ploča u parku su bili pošarani i djelovali su kao da traže osvježenje i poticajnu i maštovitu priču, a Sandra i Eric potrudili su se da ih učine što atraktivnijima i daju im umjetničku notuZahvaljujući Kulturno-umjetničkoj udruzi Akt iz Opatije zidovi na dječjem igralištu parkića u Ulici Fiorella La Guardie 3b dobili su novi sjaj: ukrašeni su muralima čija je autorica ujedno i voditeljica projekta, Riječanka Sandra Vučetić. U oplemenjivanju ambijenta pridružio joj se Eric Derocchi iz Vodnjana, autor oslikane metalne ploče koja se nalazi u parku. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je urediti zapuštenu gradsku površinu koja je prvenstveno namijenjena boravku djece te time pridonijeti zajednici na način da to mjesto postane ugodno za boravak i razonodu posjetitelja.Zidovi i metalna ploča u parku su bili išarani i djelovali su kao da traže osvježenje i poticajnu i maštovitu priču, a Sandra i Eric potrudili su se da ih učine što atraktivnijima i daju im umjetničku notu.


mural

“Humani” zid, Foto: Privatna arhiva


Proljeće i svemir


– Srećom su fasade očuvane pa se oko tog dijela nismo brinuli, a tijekom našeg rada dobili smo i puno podrške i pohvale na ideji od stanovnika tog područja i slučajnih prolaznika, roditelja, čak i djece koji posjećuju igralište, rekla je Sandra Vučetić.
Kao inspiracija ovom street art-grafiterskom spoju poslužilo je aktualno godišnje doba u kojem su radovi nastajali, a to je proljeće, tako da zidovi obiluju motivima cvijeća, lišća i kiše (koja ih je umnogome ometala u radu). Na jednom od zidova naslikana je djevojčica duge i valovite kose koja u ruci drži malog preplašenog mačića.


Sandra Vučetić, autorica i voditeljica projekta, Foto: Privatna arhiva

– Mirnoća i sigurnost kojom djevojčica odiše držeći mladunče mačke prikazuje ljudsko biće koje je spremno pomoći, zaštititi, brinuti se o životinjama, a ujedno i oplemeniti sebe kroz tu situaciju općenito u životu, otkrila je autorica uratka Sandra Vučetić i dodala:
Oslik na metalnoj ploči, čiji je autor Eric Derocchi, predstavlja svemir i poticaj je za maštanje o zaista dalekim prostranstvima.
Ideja za akciju oslikavanja parkića došla je nakon što su autori uvidjeli zapuštenost tog mjesta, konkretno zidova, te su se odlučili reagirati i napraviti nešto za dobrobit zajednice.– S obzirom na to da volontiram u projektu Moje mjesto pod suncem u Centru za kulturu dijaloga, često znamo otići u taj parkić. Samim tim, uvidjela sam zapuštenost parka te čekala pravu priliku, bolje reći – natječaj kojim se sufinancira održavanje gradskih površina tj., akcija za dobrobit društva i zajednice, objasnila je Sandra Vučetić.


Proljeće, Foto: Privatna arhiva


Street Art park Pomerio


Putem Udruge Akt autori murala osmislili su, napisali i prijavili projekt pod nazivom Street Art park Pomerio na natječaju koji je objavio Poslovni klub PartneRi krajem prošle godine. Od 23 prijavljena projekta odabrano je svega pet, a među njima i ovaj projekt za oslikavanje zidova na dječjem igralištu na Pomeriju. Vrijednost cijelog projekta iznosila je 8.000 kuna, Poslovni klub PartneRi financijski je potpomogao projekt u iznosu od 50 posto, a ostalih 50 posto podržale su u donatorskoj akciji tvrtke: Adricom, Bauhaus Rijeka, Pruša reklame, Daman, Fortis Labor iz Zagreba te još dvije tvrtke koje su željele ostati anonimne.


Klupica “u proljeću”, Foto: Privatna arhiva– Nadamo se da će gradske vlasti i donatori ovakvih i sličnih projekata i dalje imati volje i želje za uređenjem javnih gradskih površina s ciljem da se pridonese ugodnijem boravku žitelja grada. Zahvaljujemo svim našim donatorima, prvenstveno Poslovnom klubu PartneRi koji su prepoznali vrijednost projekta za dobrobit zajednice, Gradu Rijeci, MO Brajda-Dolac i svim posjetiteljima parka koji su dali podršku i pohvale te pomogli i okušali se u izazovu oslikavanja zidova na Pomeriju, zaključili su autori.


Eric Derocchi oslikao je ploču u parku, Foto: Privatna arhiva