Za vršnjake

“Šaljemo ti pernicu i želimo mir i sreću, čak i u ovo doba”: Mali Kastavci prema Banovini poslali pregršt toplih poruka, ali i pribor

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Akciji prikupljanja školskog pribora za učenike na potresom stradalom području, koju je pokrenula OŠ »Milan Brozović« u Kastvu, u kratkom su se roku odazvali i riječki i županijski osnovci te prikupili preko 100 kutija pribora za đake u Sisku, Petrinji i Gori»Ja sam Lana. Kupila sam vam školski pribor i nacrtala crtež da vas razveselim«. »Pozdrav od Samira Čokovića, Hrvatska uz Banovinu«. »Ovaj paket su poslali Melani i Endi« (uz nacrtanih pregršt srdašaca).


»Nadam se da sam ti uljepšao dan!« (smajlić), a u potpisu Lovro iz IV. d.


»Dragi učeniče, učenico iz Banovine, nadam se da će ti moj pribor koji sam dobrovoljno dao i kupio zajedno sa svojom mamom pomoći u školi«.
»Idem u šesti razred osnovne škole u Grad Kastav, koji je pored Grada Rijeke. Nadam se da neće biti više potresa, da se sve što prije vrati na staro«.


»Bok! Mi smo sestre Anika i Katia. Iako ne znamo tko si, dajemo ti ovu pernicu da bolje prebrodiš ovo polugodište. Želimo ti puno sreće, zdravlja i mira da nastaviš biti sretan čak i u ovo loše doba«.Prepuno parkiralište


Treba li uopće nešto dodati ovim iskrenim i toplim porukama ispisanih dječjim rukama đaka Osnovne škole »Milan Brozović« iz Kastva, škole koja je pokrenula akciju većih razmjera za prikupljanje školskog pribora za učenike s područja Sisačko-moslavačke županije stradale u potresu?


Parkiralište ispred OŠ u Kastvu jučer je bilo prepuno automobila, kombija, roditelja, djece, nonića i nonica koji su žurili prema školi ne bi li dali barem mali doprinos djeci koja su u nemalom broju ostala bez svega, pa i onih osnovnih školskih potrepština.


S obzirom na to da još uvijek traje zimski raspust, inicijativa koju je pokrenula Sandra Krpan, ravnateljica OŠ »Milan Brozović« iz Kastva ujedno i predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije, naišla je na plodno tlo u mnogobrojnim školama na području naše županije.Stizali su jučer kombiji punih školskih potrepština, a mi smo zatekli ravnateljice OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« iz Matulja Astrid Massari i ravnateljicu OŠ Klana Jelenu Grbčić Samardžić.


– Nisu samo djeca prikupljala školski pribor, akciji su se priključili i djelatnici škole, roditelji učenika; kad vidim koliko je toga prikupljeno, uistinu se čovjek osjeća dobro, kratko nam je rekla ravnateljica matuljske škole Massari.


– Mi smo pak prikupili školski pribor na razini Općine Klana, okupili smo sve mještane i prikupili zavidnu količinu svega što je školarcima potrebno, dodala je ravnateljica klanjske škole Grbčić Samardžić.


– Donijela sam novu školsku torbu, ja sam mama Maura Poščića, koji pohađa I. b razred, kazala nam je mama Lorena, koja je u pratnji mlađeg sina donijela još nekoliko sitnica.


Nona Biserka je donijela već pripremljen paket školskog pribora uime svog unuka Ivana Zaharije iz II. d razreda OŠ »Milan Brozović«, poželjevši radnoj skupini sve najbolje u novoj godini sa željom da se svi bolje i zdravije i sigurnije osjećaju u danima koji dolaze.


Velik odaziv


A radnu ekipu koju smo uhvatili u žaru pakiranja činili su Ružica Mirić Agbaba, profesorica matematike koja je bila zadužena za »odjel bilježnica«, sortirala je i pakirala u nove kartonske kutije pregršt novih bilježnica.


Daniel Ljutić, profesor biologije, kemije i prirode imao je ulogu »barbića, zapravo Katice za sve« sortirajući sve ono što je potrebno đacima. Za razliku od njega, u »odjelu šiljila« radila je profesorica povijesti Željka Čačić, dok je učiteljica razredne nastave Ema Harej Čargonja uskakala svima po potrebi.– I ponosni i sretni što se tako velik broj dobrih ljudi uključio u našu humanitarnu akciju prikupljanja školskog pribora. Veliko hvala ravnateljima i riječkih i županijskih škola koji su se u kratkom roku odazvali, njihovi učenici i roditelji te zajedno s našim kastavskim prikupili preko 100 kutija školskog pribora koje danas šaljemo za Sisak, Petrinju i Goru.


Nadamo se da će nam sve stati u dva kombija, stoga hvala i Gradu Kastvu i gradonačelniku Mateju Mostarcu, koji je odmah ponudio plaćanje prijevoza i angažiranje kombija, kazala je ravnateljica Krpan.


– Pomoć ćemo dostaviti OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori i u Sisak. U kontaktu smo s ravnateljem škole u Petrinji Davorom Miholjevićem, koji nas je uputio da je pomoć neophodna školi u mjestu Gora, koja je potpuno uništena u potresu.


Razgovarala sam s i s ravnateljicom OŠ Gora Valentinom Vujnović te smo se dogovorile da ćemo pomoć za njihovu školu dostaviti naknadno jer čekaju kontejner za smještaj stvari iz porušene škole. Sve nas duboko su dirnule slike razrušenih gradova i sela te još jednom želim zahvaliti našim roditeljima na svesrdnoj pomoći.


Posebno smo ganuti porukama, pismima koje su naši učenici napisali uz darovani pribor, poručila je ravnateljica OŠ »Milan Brozović« Sandra Krpan.