Vladimir Mićović

‘Sada smo na platou četvrtog vala epidemije. Smirivanje očekujem u prosincu’

Barbara Čalušić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović komentirao je dramatičan porast novih dnevnih slučajevaU Kliničkom bolničkom centru Rijeka od posljedica koronavirusa preminule su tri osobe, a broj osoba koje se liječe uz pomoć respiratora porastao je jučer na sedam. Istovremeno, Primorsko-goranska županija zabilježila je 1.884 obrađena testa i 399 novih slučajeva zaraze, čime se broj aktivnih slučajeva povećao na 2.746.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović komentirao je dramatičan porast novih dnevnih slučajeva u cijeloj zemlji.


– Za razliku od drugih europskih zemalja s kojima dijelimo članstvo u Europskoj uniji, bez obzira na naslijeđe Andrije Štampara, imamo druge društvene silnice, koje su odvratile ljude od primarne prevencije, od cijepljenja, koje je potrebno i kvalitetno.
No, moramo priznati da smo na samom početku, kad su razvijene zemlje imale odgovarajuću količinu cjepiva, ipak kao zemlja kaskali za njima. Prema tome, naboj nismo iskoristili na vrijeme i zato imamo ovakav rezultat, a to je ispod 50 posto procijepljenosti ukupnog stanovništva. Također, nismo na vrijeme krenuli s cijepljenjem djece i došli smo do toga da imamo ovakvu situaciju s delta sojem, novim sojem koji se širi 60 posto brže od prethodnoga.


No, moramo reći i da nas 60 posto cijepljenih odraslih osoba u PGŽ-u ipak drži malo dalje od toga da naša bolnica bude prenapučena i to će nas spasiti od opasnosti da broj ljudi koji zahtijevaju najintenzivniju skrb, bude prekomjeran, istaknuo je Mićović dodajući kako se Hrvatska u ovom trenutku nalazi na platou epidemije čije se smirivanje očekuje u prosincu.