Priča s place

S toplijim vremenom živnula riječka tržnica. Zelenjava je, nažalost, dosta skuplja nego u dućanima

Katarina Bošnjak

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić



Iako nije ljeto, grad ovih dana itekako odiše ljetnom atmosferom, a jedan od pokazatelja toga je i nešto življa gradska tržnica. Prošlog je tjedna, nakon Uskrsa, bilo poprilično pusto – ni posjetitelja, a ni prodavača, dok je ovoga tjedna u pitanju sušta suprotnost. U ribarnici se moglo vidjeti puno plave ribe, od inćuna po četiri i srdela po tri eura, a od ostale ribe istaknuo se oslić po cijeni od oko osam eura po kilogramu.


Na vanjskim štandovima najviše je bilo zelenjave – brokule po cijeni i do pet eura po kilogramu, radiča za šest, blitve za tri, špinata za četiri i šparoga za 35 eura po kilogramu. Zelene salate moglo se naći za pet eura, a mrkve za 2 eura po kilogramu. Cijene zelenih i svježih proizvoda svakako su najskuplje, od dva do tri puta skuplje nego u dućanima, no takva je cijena proljetne obrok salate od domaćih namirnica.


Osim redovitih kupaca, na placi se našlo i ponekih turista vođenih dobrim recenzijama na poznatoj platformi za putovanja, TripAdvisoru.




Na istoj je platformi centralna riječka tržnica trenutno na petom mjestu od 93 ukupne preporučene lokacije za posjetiti u gradu, a ocjena joj je četiri od pet zvjezdica. Jedna od recenzija posjetitelja koji je ostavio tri od pet zvjezdica, a koji je došao iz Ujedinjenog Kraljevstva glasi: »Rijeka je uglavnom lokalni radnički grad i nije briljantna kao turistička destinacija. Tržnica je funkcionalna i vrijedi je posjetiti, ali nemojte se previše truditi da je posjetite.« Zanimljiv komentar otvara brojna pitanja, od kojih je jedno svakako – zbog čega to radnički gradovi nisu toliko poželjni za posjetiti?