Uklanjanje mine

S Riječanima na placi pred evakuaciju: “Zašto je ova zgrada u ‘crvenoj’, a ona do nje u ‘žutoj’ zoni’?”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Jedni moraju napustiti dom, dok drugi ostajuDanašnje sunčano jutro i za većinu neradni dan dupkom su napunili tržnicu, no iskusni prodavači, oni što za štandovima stoje desetljećima, kažu, nije to bilo ništa više gužvovito nego inače.


Uobičajeno subotnje jutro, a jedino je glavna tema bila nešto drugačija. Rasprava se uglavnom vodila oko toga zbog čega je jedna zgrada u “crvenoj”, a zgrada do nje u “žutoj zoni” pa jedni moraju napustiti dom, dok drugi ostaju.


Međutim, kao što su prihvatili da privremeno moraju napustiti svoj dom tako su prihvatili i činjenicu da i za tu njima nelogičnu podjelu postoji valjan razlog.


Nekima dobrodošla neradna nedjelja
Prodavači su neradnu nedjelju dočekali s osmijehom i kažu da bi rado više takvih nedjelja, jer gotovo im je baš svaka radna.– Ovaj će nam odmor dobro doći, jer nema drugog načina da jedan dan ostanemo doma. Radim na tržnici 18 godina i nisam još doživjela da se tržnica zatvara zbog ovakvog razloga, a nadam se da nećemo to opet doživjeti. Međutim, kad bi barem svaka nedjelja bila neradna, komentirala je Boja Kosorčić.


Nedjeljna će se kava popiti negdje drugdje, namirnice su se nabavile za dva dana, a iako baš nitko od onih koji žive u “crvenoj zoni” još nije doživio situaciju da se mora evakuirati ni to nije izazvalo negodovanje, jer oni koje smo sreli kažu “što je tu je”.


“Nije nam baš jasno zašto mi selimo”


Oni pak iz “žute zone” spremni su ostati u svojim kućama i čekati da se akcija završi. Kažu, držat će se uputa, otvoriti prozore prema preporuci i izmjestiti automobil, a na ulicu izlaziti neće.– Kći, pas i ja idemo kod mojih roditelja na Krk. Živimo u “crvenoj zoni”. Tu smo već godinama, još od 1996., a od 1995. radim na ribarnici. Svi komentiramo, nije nam baš jasno zašto mi selimo, a susjedna zgrada ne, ali očito je da ovo nije šala, jer inače nas ne bi evakuirali. Bit će što bude, priča Dolores Lipizer.


Dodaje i da je prava milina što tržnica neće raditi. Baš u toj susjednoj zgradi, u žutoj zoni, živi Nevenka Vukelić i to od svoje desete godine.– Nisam još nikada doživjela ovakvu situaciju. Bit ćemo kod kuće i čekati da sve završi. Otvorit ćemo prozore, izmjesti automobil, a to što tržnica neće raditi, što ćemo, kaže Vukelić.


Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.


Plan izmještanja i neutralizacije mine


Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno u riječkoj luci je otkrivena tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja.Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.


Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.


O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti.