Novi pravilnik

S diplomom hotelijerstva na informatiku? Sveučilište u Rijeci odbacuje kruti formalizam

Ingrid Šestan Kučić

Fakulteti će priznavati kompetencije stečene i izvan formalnog obrazovanja / Arhiva NL

Fakulteti će priznavati kompetencije stečene i izvan formalnog obrazovanja / Arhiva NL

Ako netko ima stečenu diplomu primjerice iz hotelijerstva, a želi upisati poslijediplomski studij iz informatike, to će mu biti omogućeno bude li putem intervjua ili razgovora, pisanog rada ili projekta, ili praktične demonstracije dokazao da posjeduje potrebne kompetencijeRIJEKA  Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici usvojio Pravilnik o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja Sveučilišta u Rijeci kojim se, kako pojašnjava rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija proširuje mogućnosti pristupa visokom obrazovanju.


– Poštujući uvjete upisa na Sveučilište, odnosno upisa na pojedine programe, Sveučilište prepoznaje da učenje može poprimiti različite oblike, odnosno da se kompetencije mogu steći i izvan formalnih sustava obrazovanja. Posljedice koje će nastupiti donošenjem Pravilnika osigurat će se da upis na programe Sveučilišta, odnosno priznavanje programa ili dijelova programa bude omogućeno i kada prethodno stečene kompetencije pristupnika ne odgovaraju formalnim obrazovnim obrascima, kaže rektorica.


U praksi to će značiti da ako netko ima stečeno diplomu primjerice iz hotelijerstva, a želi upisati poslijediplomski studij iz informatike, to će mu biti omogućeno bude li dokazao da posjeduje potrebne kompetencije, a to će dokazivati putem intervjua ili razgovora, pisanog rada ili projekta, praktične demonstracije, nastupa ili simulacije te usmenog ili pisanog ispita, ovisno za što se od toga odluči pojedina sastavnica riječkog Sveučilišta.


Kako odabrati studij - s jedne od Job fair manifestacija / Foto NL arhiva


Kako odabrati studij – s jedne od Job fair manifestacija / Foto NL arhiva

Novousvojeni pravilnik na snagu će stupiti s 1. listopadom, a za potrebe njegove provedbe bit će oformljeno i posebno povjerenstvo.


Članovi Senata jučer su usvojili i program cjeloživotnog obrazovanja »Voditelj kinezioloških aktivnosti djece rane i predškolske dobi« koji će provoditi Učiteljski fakultet, a riječ je o programu usavršavanja bez ECTS bodova koji mogu upisati kandidati koji su završili sveučilišni preddiplomski ili diplomski studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.Članovima Senata jučer su predstavljeni i rezultati upisa na prvu godinu preddiplomskih studija Sveučilišta u Rijeci, a ukupno je upisano 2.884 brucoša što je stotinjak upisanih manje nego lani. Među novim studentima riječkog Sveučilišta najveći je broj redovnih studenata, njih 2.273, dok je izvanrednih 603. Ove je godine popunjeno 81 posto planirane upisne kvote, dok je lani popunjenost planirane upisne kvote bila tek 2 posto veća. Stotinjak upisanih studenata manje nego prošle godine odnosi se uglavnom na mjesta namijenjena redovnim studentima.Usvojen je i prijedlog odluke o pokretanju postupka za dodjelu priznanja počasnog profesora Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Mati Knezu i imenovanje Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga, a članovi Senata uputili su i čestitke dobitnicima državne nagrade za znanost. Naime, među ovogodišnjim laureatima četvero ih je s riječkog sveučilišta.


Tako je nagradu za životno djelu u području tehničkih znanosti dobio professor emeritus Josip Brnić, dok je godišnjom nagradom za znanost u području biomedicine i zdravstva nagrađen prof. dr. Mauro Šestan, a godišnjom nagradom za znanstvene novake nagrađeni su dr. Vedrana Jelenčić za područje biomedicine i zdravstva te doc. dr. Stjepan Gadžo za područje društvenih znanosti.


Snježana Prijić Samaržija / NL arhiva


Snježana Prijić Samaržija / NL arhiva