Nova pravila

Ružić procjenjuje da u KBC-u Rijeka nije cijepljeno oko 20 posto zaposlenih: ‘Još čekamo upute ministarstava’

Barbara Čalušić

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Za manje od deset dana svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, kao i oni koji nisu zaposlenici u zdravstvenoj ustanovi, ali rade unutar nje, kao i zaposlenici u domovima za starije za dolazak na posao morat će imati digitalnu COVID-potvrduRIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježen 71 slučaj zaraze koronavirusom na ukupno 1.446 obrađenih testova. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 u PGŽ-u iznosio je 648, a među novootkrivenim slučajevima samo su četiri osobe bile starije od 65 godina. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a ističu kako je tijekom četvrtog vala epidemije u našoj županiji oboljelo 2.079 osoba. Među njima je 170 djece mlađe od 12 godina koja ne podliježu cijepljenju dok je od preostalih 1.900 novih slučajeva u PGŽ-u njih 263 odnosno 13,84 posto bilo cijepljeno.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka s dijagnozom COVID-19 liječio se 31 pacijent među kojima njih osmero uz pomoć respiratora. Udio pacijenata s teškom kliničkom slikom u riječkoj bolnici u četvrtom epidemijskom valu, znatno je veći nego tijekom proljeća te je među hospitaliziranima u pravilu svaki treći pacijent primjer teškog oblika bolesti.


Stabilan broj


– Ukupan broj hospitaliziranih pacijenata je stabilan i danima se kreće oko 30. No doista zabrinjava, a na to smo i upozoravali, taj visoki postotak teških oblika bolesti. To nisu samo pacijenti na respiratoru, to su i pacijenti na intenzivnoj njezi. Njihov broj je različit od dana do dana, ali je stalno oko 30 posto, dakle svaki treći pacijent ima težak oblik bolesti. To je bio razlog što smo prije 14 dana, iako smo na samom COVID-odjelu imali dovoljno mjesta, a imamo i sada, otvorili centralnu respiratornu jedinicu kako bismo bili spremni na tako visok udio teških kliničkih slika. Naravno, riječ je o necijepljenim bolesnicima gotovo u potpunosti i riječ je o mlađim bolesnicima kada uspoređujemo s prethodnim valom. U svakom slučaju zdravstveni sustav je spreman, brojevi nisu visoki, no velik udio teških oblika budi zabrinutost, a u nama potrebu da budemo što spremniji, što odista i jesmo, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.
Za manje od deset dana svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, kao i oni koji nisu zaposlenici u zdravstvenoj ustanovi, ali rade unutar nje, kao i zaposlenici u domovima za starije za dolazak na posao morat će imati digitalnu COVID-potvrdu. Drugim riječima, morat će predočiti dokument kojim dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli bolest ili pak da su testirani. Zasad nije poznato kako će se obavljati sama kontrola te ustanove koje podliježu novim pravilima čekaju uputstva resornih ministarstava.


To potvrđuje i ravnatelj riječke bolnice.


COVID-potvrde


– Što se tiče pripreme za 1. listopada koji je datum iz otvorenog pisma koje je ministar zdravstva profesor Beroš uputio javnosti, mi smo pripremili sve podloge, dakle adminstrativno smo spremni za prikupljanje podataka i čekamo provedbene upute. Spremni smo primijeniti tu strategiju sa svim izazovima koja ona nosi u kolektivu poput KBC-a Rijeka koji ima gotovo 3.500 zaposlenih. Naravno COVID-statusi će morati biti vrlo precizno određeni u svim organizacijskim jedinicama, bilo medicinskim, bilo nemedicinskim, a paralelno ćemo osigurati i adekvatne termine i kapacitete za sve one koji se ubrajaju u onu skupinu koja nema COVID potvrde, pojasnio je Ružić.


Prema njegovim riječima, zadnji podaci iz KBC-a Rijeka ukazuju da u riječkoj bolnici nije cijepljeno oko 20 posto zaposlenika, a taj postotak varira po skupinama zaposlenika.


– Podaci su aproksimativni, to je procjena, jer je preko 72 posto svih zaposlenih u KBC-u Rijeka cijepljeno, ali imamo i velik broj onih koji su preboljeli i onih koji su naknadno cijepljeni tako da ćemo ovim prikupljanjem podataka doći do vrlo preciznih brojeva, istaknuo je Ružić.