13, hodočašće

FOTO Ronioci iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije hodočastili podvodnom svetom Nikoli

Edi Prodan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U akvatoriju Kraljevice održano tradicionalno, već 13. po redu jedinstveno podmorsko hodočašće zaštitniku gradaSveti Nikola, zaštitnik našeg grada ima posebne, nadnaravne moći, stoga ne čudi da se bura smirila, da su kišni oblaci odneseni, da je vrijeme za ovo doba godine iznimno lijepo.


Istaknuo je to u svom pozdravnom govoru Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice u pozdravnom govoru kojim je i otvorio tradicionalno, 13. podmorsko hodočašće.


Foto galerija: Podmorsko hodočašće Svetom Nikoli Foto: Mateo Levak


Kako je poznato, od 2008. godine u kraljevičkom podmorju, na dubini od 17 metara nalazi se kip sv. Nikole kojemu se od tada, prigodom njegovog blagdana, svake godine podmorski hodočasti s početne pozicije ispred sjedišta KPA-e Adria na Oštru.
Foto Mateo Levak


– Iznimno mi je drago da se danas na ovom jedinstvenom, unikatnom hodočašću okupilo više od sedamdeset ronioca iz velikog broja hrvatskih i nekoliko slovenskih klubova.


Dokaz je to ako smo pokrenuvši ovu specifičnu hodočasničku akciju osmislili nešto što privlači zaljubljenike u podmorje.


Foto Mateo Levak


Hodočašće je tim zanimljivije jer je od 2018. godine na toj poziciji i izložba skulptura »Mare Modul« koje su, kako je i planirano, danas zanimljiva staništa podmorske flore.


Svima želim ugodno ronjenje, more je bistro i toplije od zraka, tako da je užitak zajamčen, istaknuo je Danijel Frka, predsjednik KPA-e Adria.


Foto Mateo Levak


Nakon po prilici jednosatnog ronjenja, druženje zaljubljenika u morske i podmorske aktivnosti nastavilo se prigodnim domjenkom u hotelu Kraljevica.


Sve je zaključeno predavanjem i projekcijama videozapisa o bogatstvima podmorja ovog dijela Jadrana.


Foto Mateo Levak


Posebno je zanimljivo, ali i znakovito bilo ono Milvane Arko Pijevac, istaknute biologinje i muzejske djelatnice, o danas kao nikad prije naglašenoj potrebi zaštite mora i života u njemu.