Peti val u PGŽ-u

Rončević kaže da je priljev u riječki KBC puno manji nego u ranijim valovima: ‘Bar smo 20 posto bolje procijepljeni od drugih’

Barbara Čalušić

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Rončević je komentirao i početak brzog antigenskog testiranja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštiteU KBC-u Rijeka od posljedica zaraze koronavirusom preminule su jučer još dvije osobe, a broj hospitaliziranih pacijenata povećao se na 123 od kojih se njih osmero liječilo uz pomoć respiratora. U Primorsko-goranskoj županiji jučer su na 639 obrađenih testova utvrđena 52 pozitivna slučaja što čini udio od 8,14 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.


Visoke brojke


– Imamo i dalje visok intenzitet zaražavanja, no testiranje koje se provodi prema sadašnjem kapacitetu testiranja je odgovarajuće i pruža nam solidnu sliku o zarazi u PGŽ-u. Već treći tjedan zaredom imamo visoke brojke pozitivnih među testiranima, što pripisujemo cirkulaciji visokozarazne omikron varijante virusa koja pogađa i imunizirane osobe. No, ono što je ohrabrujuće, jest da je naš bolnički kapacitet dovoljan za priljev pacijenata koji dolaze u bolnicu i broj hospitaliziranih pacijenata ne korelira značajnije visokim incidencijama, što nije bio slučaj u prethodnim epidemijskim valovima gdje bi ovako visoke brojke sigurno rezultirale s puno većim brojem hospitaliziranih. Postavlja se pitanje što je razlog tako relativno zadovoljavajućeg stanja unatoč visokoj inicidenciji. Mislim da je to u prvom redu što smo barem za dvadesetak posto bolje cijepljeni u odnosu na jug Hrvatske što omogućava da zaraženi nemaju težu kliničku sliku i za koju je u potpunosti dovoljno kućno liječenje, kaže glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević.


Ipak, brzo širenje omikron varijante, prema njegovim se riječima, manifestira na organizaciju rada različitih vitalnih službi, uključujući i školstvo koje je od od početka polugodišta kompromitirano izostancima učenika zbog samoizolacija.
– Trenutačno na tjednoj bazi imamo 373 pozitivna učenika, a u samoizolaciji je 751 učenik pa je čak 14 razreda u PGŽ-u na online nastavi zbog kontakata s pozitivnim slučajevima. Slična se situacija događa i u gospodarstvu i javnim službama. Bez obzira na težinu kliničke slike, zaraženi moraju iz epidemioloških razloga boraviti u izolaciji i to se ne može izbjeći, a takvih je puno. Važno je da se i cijepljeni cijepe »booster« dozom jer nam ona omogućava smanjenje rizika uključujući i omikron varijantu, a sprečava se i teži oblik bolesti koji je češći kod onih koji su prije više vremena preboljeli bolest, pa i kod onih kojima je nakon cijepljenja s dvije doze prošlo više od šest mjeseci, istaknuo je Rončević dodajući kako je od početka petog epidemijskog vala koji se u PGŽ-u računa od 4. siječnja preminulo 13 osoba, a među njima je bilo dvoje cijepljenih osoba koje nisu primile »booster« dozu. Među preminulima, osim necijepljenih osoba, sve češće se nalaze osobe s drugim kroničnim bolestima koje i unatoč cijepljenju imaju loše zdravstveno stanje da ih i blaži oblik bolesti može pogoditi i izazvati letalan ishod.


Brzo testiranje


Rončević je komentirao i početak brzog antigenskog testiranja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.


– Pokazalo se da je naša organizacija testiranja u županiji bila vrlo uspješna i dosad. Imali smo solidne kapacitete koji su odgovorili na izazov visoke incidencije u petom epidemijskom valu. Što se tiče mogućnosti da se pacijenti testiraju kod svojih liječnika i u privatnim ustanovama, ta je mogućnost dobrodošla, no to kod nas nije nužno kao u drugim sredinama gdje kapaciteti testiranja nisu bili predviđeni kao kod nas. Dobra je stvar da će se vrlo brzo i lako moći putem uputnica testirati sve osobe koje zbog simptoma moraju napraviti dijagnostiku zbog COVID-19, no mi ćemo i dalje osiguravati standard u kojem će PCR testiranje biti svima dostupno, premda je dobro da pacijent bude brzo dijagnosticiran. No, nemamo razloga zbog toga izbjegavati PCR testiranja koja su i dalje dostupna, rekao je Rončević.


U PGŽ-u se na tjednoj razini cijepi oko 8.000 ljudi tjedno, što je solidno i zadovoljavajuće, a sve je veći odaziv osoba koje primaju »booster« doze. Tako je u PGŽ-u proteklog tjedna treću dozu cjepiva primilo 7.065 osoba.


– Manje nas veseli što nemamo značajni priljev onih koji se cijepe prvom dozom, a još uvijek imamo dovoljno prostora za sve njih, kao i one koji su preboljeli bolest prije više od četiri mjeseca i koji su također kandidati za cijepljenje. To nam je strategija koja će nam možda omogućiti izlazak iz krize ovog epidemijskog vala na kojem vidimo da dobra imunizacija populacije omogućava da ne dođe do preopterećenja bolničkog sustava. Nadamo se da će i cijepljenje djece biti mogućnost da se što više nastave odvija uživo, poručio je Rončević.