15. obljetnica

Pjevački zbor mladih ‘Josip Kaplan’ na Trsatskoj gradini priredio rođendansku zabavu za pamćenje

Robert Šimonović

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Posebno je zanimljivo bilo čuti riječke rock himne u izvedbi zbora „Josip Kaplan“, kao što su „Lopov Jack“ (Laufer), „Mona“ (Let 3), „Zaboravit ću sve“ i „Kao mačka“ (Fit), „Ima li nešto“ (Grad), „Javna kupatila“ (Paraf), „Troje“ (Xenia), „Baum Bam Bam“ (Cacadou Look), „Ajmo Rijeka“ (Ri Val)…Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ večeras je izvanrednim nastupom na Trsatskoj gradini proslavio svoj 15. rođendan i prisutnoj publici priredio rođendansku zabavu za pamćenje.


U predivnoj slavljeničkoj atmosferi jedne od najljepših pozornica grada na Rječini, Kaplanovke i Kaplanovci, predvođeni umjetničkom voditeljicom Doris Kovačić, izveli su presjek skladbi koje su obilježile dosadašnje djelovanje zbora i na taj se način retrospektivno prisjetili brojnih zajedničkih uspomena s jednako tako brojnih natjecanja i projekata u kojima su sudjelovali.

Foto galerija: Zbor Josip Kaplan na Trsatskoj gradini Foto: Mateo LevakPosebno je zanimljivo bilo čuti riječke rock himne u izvedbi zbora „Josip Kaplan“, kao što su „Lopov Jack“ (Laufer), „Mona“ (Let 3), „Zaboravit ću sve“ i „Kao mačka“ (Fit), „Ima li nešto“ (Grad), „Javna kupatila“ (Paraf), „Troje“ (Xenia), „Baum Bam Bam“ (Cacadou Look), „Ajmo Rijeka“ (Ri Val)…
Na repertoaru zbora pronašle su se i brojne obrade skladbi popularne i gospel glazbe, ali i one klasičnije.


Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ osnovan je 2006. godine u Rijeci, a u sklopu udruge djeluju mješoviti, djevojački i dječji zbor „Kap“.


Široj je javnosti zbor poznat po pobjedi u prvoj sezoni HRT-ove emisije „Do posljednjeg zbora“ 2012. godine i po mnogobrojnim realiziranim projektima i suradnjama: koncerti s Tonyjem Cetinskim u Ljubljani, Puli i Zagrebu, s Doris Dragović u KD-u Lisinskom, izvedba Brahmsove skladbe „Nanie“ 2013. godine pod ravnanjem maestra Kranjčevića u Lisinskom, nastup na proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Zagrebu, glazbeno-scenski performans u suradnji s plesnom skupinom „Ri Dance“ „Šapat vječnosti“ upravo u sklopu Ljeta na Gradini 2016., cjelovečernji koncert uz orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka pod ravnanjem maestra Fačinija 2018., božićni koncert uz orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka 2018., sudjelovanje u mjuziklu „Evita“ T. Rice i A. L. Webera u HNK-u Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020.


Zbor je dosad ostvario mnoge zapažene uspjehe na zborskim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu – 5 državnih zlata, 8 međunarodnih zlata i 4 međunarodna srebra te mnoge posebne nagrade za umjetnički dojam, scenski nastup i sl.


Na međunarodnom natjecanju „Lege artis“ u Tuzli 2018. osvajaju Grand Prix te nagradu „Čestmir Mirko Dušek“ za najboljeg dirigenta.