Od 16. do 23. ožujka

ROAR: Sveučilište u Rijeci organizira Festival rodne ravnopravnosti, evo što sve uključuje

Ingrid Šestan Kučić

Kroz dijalog, predstavu i film o rodnoj ravnopravnostiU sklopu projekta SPEAR te u okviru obilježavanja 50 godina postojanja Sveučilište u Rijeci od 16. do 23. ožujka organizira Festival rodne ravnopravnosti – ROAR.


Program Festivala obuhvaća događanja koja kroz dijalog, predstavu i film promiču teme rodne ravnopravnosti i jednakosti, a namijenjena su širokom krugu dionika i raznim dobnim skupinama sveučilišne i šire zajednice, građana i građanki.


Predstava, predavanje i razgovor


Festival započinje s dva ovotjedna događanja, a riječ je o predstavi “Boja odgoja” Teatra Tirena iz Zagreba te o predavanju o razumijevanju pojma toksične muškosti i utjecajima popularne kulture za studente, novinara i istraživača N1 televizije u BiH Nikole Vučića.
Festival se nastavlja sljedeći tjedan u Akvariju na Kampusu, 20. ožujka, od 11 do 13 sati, javnim razgovorom o intergeneracijskoj perspektivi feminizma i teme rodne ravnopravnost, a sudjeluju Nadežda Čačinovič, Snježana Prijić Samaržija, Ankica Čakardić i Hana Samaržija.


Filmske večeri


U sklopu Festivala od 21. do 23. ožujka u Art-kimu će se održati filmske večeri koje će započeti razgovorom o ženama i filmovima na kojem će sudjelovati Ante Tomić, Snježana Prijić Samaržija i Jurica Pavičić.


Festival ROAR će se održati uz podršku partnera iz zajednice na nekoliko gradskih i sveučilišnih lokacija, a dio je aktivnosti koje Sveučilište provodi u okviru međunarodnog projekta podrške i provedbe planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research, SPEAR) financiranog iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije.


Sveučilište u Rijeci, u okviru strateškog usmjerenja otvorenog i društveno odgovornog sveučilišta, posvećeno je unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici.


U okviru projekta SPEAR Sveučilište je kreiralo i donijelo svoj Plan rodne ravnopravnosti, što je doprinijelo razvoju i jačanju strukturne podrške za provedbu rodno osviještenih politika, osiguravanju rodne dimenzije u istraživanjima, nastavi te institucijskim procesima, kao i harmonizaciji osobnog i poslovnog života članova i članica sveučilišne zajednice.