Radionica

Riperat, ma ne hitat: Kako sam popraviti bicikl?

Bruna Matičić

Bicikl / Foto Pixabay

Bicikl / Foto Pixabay

Radionica će se temeljiti na »uradi sam« principu, što znači da građani samostalno obavljaju popravke uz pomoć i savjete majstora Riperaja i volontera Tranzicijske inicijative RijekaRIJEKA  U utorak, 16. lipnja u Riperaju, s početkom u 17 sati održat će se prva riječka Biciklopopravljaonica. Riječ je o radionici popravaka bicikli koju Riperaj organizira u suradnji s volonterima Tranzicijske inicijative Rijeka, po uzoru na postojeće radionice u Zagrebu i Splitu.


Radionica će se temeljiti na »uradi sam« principu, što znači da građani samostalno obavljaju popravke uz pomoć i savjete majstora Riperaja i volontera Tranzicijske inicijative Rijeka.


Iz Riperaja napominju da se rezervni dijelovi ne prodaju, ali sitni dijelovi nužni za popravak i dio specijaliziranog alata nalaze se na policama i građani ih mogu iskoristiti.
Važan dio koncepta Riperaja jest neposredno druženje korisnika i razmjena iskustva u opuštenoj i kreativnoj atmosferi.


Stoga se bicikli ne ostavljaju na popravku, već se od korisnika očekuje da samostalno poprave svoj bicikl i pokažu dobru volju i želju za učenjem, dok im je na raspolaganju podrška majstora i volontera u rješavanju onih kvarova koje sami neće znati otkloniti.


Biciklopopravljaonica je besplatna za sve, a kako bi se izbjegla gužva, organizatori mole da im se zainteresirani građani prijave putem poruke na Facebook stranicama Riperaja.


No, radi li se o ozbiljnijim kvarovima na biciklu, koji nisu popravljivi unutar vremena održavanja radionice, u utorak možete doći po savjete iskusnih volontera Tranzicijske inicijative Rijeka, za što je potrebno prethodno se najaviti.– Popravkom bicikala sprječavamo nastanak otpada, a bicikliranjem unapređujemo naše zdravlje i smanjujemo zagađenje okoliša, prometne gužve i broj parkirališnih automobila u gradu, poručuju iz Riperaja uz riječi: »Riperat, ma ne hitat!«