Pravo na obrazovanje

RInkluzija: Predstavljena slikovnica o Lini, djevojčici s teškoćama u razvoju

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Djeca s teškoćama samo trebaju drukčiji pristup te će uz puno truda i volje cijele zajednice oko njih pokazati sve što mogu i znaju, kaže autorica slikovnice »Gdje se skrila Lina?« Jelena PervanLina i djeca poput nje skrivaju se svugdje oko nas, a poanta slikovnice je da ih upoznamo i pokažemo da se ne moraju skrivati. Djeca s teškoćama su prije svega djeca i fokus je da stavimo pažnju na ono što mogu, a ne na ono što ne mogu, kaže Jelena Pervan, autorica slikovnice »Gdje se skrila Lina?« o Lini, djevojčici s teškoćama u razvoju.


Slikovnica je nastala kao dio projekta »RInkluzija – riječki model podrške učenicima s teškoćama«, a danas su je prvi put upoznala i djeca, učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole Podmurvice na predstavljanju u Dječjoj kući u kvartu kulture »Benčić«.


Autorica je s učenicima održala radionicu o prihvaćanju, dok je novinarima rekla da je slikovnica nastala na temelju njezinoga rada.


Konkretni rezultati
– Mnogo radim s djecom, pa tako i s djecom s teškoćama te se susrećem s problemima na koje nailaze djeca i njihove obitelji. Ona su često po strani zato što mnogi ne znaju kako bi s njima pa se fokusiraju na djecu koja odmah daju konkretne rezultate.


Međutim, djeca s teškoćama samo trebaju drukčiji pristup te će uz puno truda i volje cijele zajednice oko njih pokazati sve što mogu i znaju, kaže autorica Jelena Pervan.


Ona je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a uz vlastita djela također i prevodi knjige za djecu te održava književne susrete i interaktivne radionice s djecom s teškoćama u razvoju.Slikovnicu je ilustrirala Kristina Penava, magistra ilustracije osječke Akademije za umjetnost i kulturu, a tiskana je u tisuću primjeraka, prema propozicijama natječaja. Pročelnica gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj kaže da je izrazito ponosna na projekt RInkluzija u sklopu kojeg je nastala slikovnica.


Projektom je u četiri godine Grad Rijeka bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda te gradskim sredstvima financirao rad 120 pomoćnika u nastavi te druge projektne aktivnosti. U ovoj školskoj godini EU projektom RInkluzija osigurana su 63 pomoćnika u nastavi, a gradskim je proračunom financirano 10 dodatnih pomoćnika za ukupno 73 djece.


Grad primjer


– Pomoćnici su se pokazali iznimno empatični i kvalitetni, pružili su djeci u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja svu moguću podršku te smo dobili i trajne rezultate. Jer, osim inkluzije i prava na jednake obrazovne uvjete, tolerancija, prihvaćanje i pomoć su vrijednosti koje kontinuirano pokušavamo prenijeti djeci, što smo željeli i ovom slikovnicom, kaže Sušanj.


Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan dodaje da Grad Rijeka već niz godina vodi brigu o djeci s teškoćama u razvoju, još od 2008. godine. No, najveći pomak dogodio se kada je projekt RInkluzija prihvaćen na natječaju Europskog socijalnog fonda.


U periodu od 2017. do 2021. godine projekt RInkluzija bio je sufinanciran s 8,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a 1,46 milijuna za RInkluziju osigurano je u tom razdoblju u proračunu Grada Rijeke.


U tekućoj školskoj godini ukupna je vrijednost RInkluzije 2,8 milijuna kuna, od čega 2,4 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a 400.000 kuna iz proračuna Grada.


– Mislim da ova slikovnica na vrlo pitak način, blizak djeci, progovara o jednom problemu koji muči naše društvo. Sva djeca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje, tako i djeca s teškoćama. Doista vjerujem da smo mi grad koji svojim primjerom svjedoči da su sva djeca jednako važna i da sva djeca trebaju biti uključena u redovni proces svoje škole.


Vjerujem da će ova slikovnica naći mjesto u svim riječkim školama, ali i brojnim domovima te da će pridonijeti formiranju svijesti i shvaćanju važnosti obrazovanja, kazala je Sandra Krpan.