Jednako obrazovanje

RINKLUZIJA Evo kako Rijeka pruža podršku učenicima s teškoćama

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kroz projekt RInkluzija zaposlen je 51 pomoćnik u nastavi koji rade s 54 djece s poteškoćama u 22 osnovne škole na području RijekeRIJEKA – U HKD-u na Sušaku predstavljen je projekt »RInkluzija – riječki model podrške učenicima s teškoćama« i njegovi rezultati za ovu školsku godinu.


Projekt »RInkluzija« služi kao model podrške i pomoći učenicima s poteškoćama u razvoju, s ciljem njihove uključenosti i integracije u redovni odgojno-obrazovni proces u školama na području grada Rijeke.


U predstavljanju projekta sudjelovali su asistenti u nastavi Tihana Host, Dalibor Kinkela i Danijela Brusić, koordinatorica školskog projekta Mirjana Jurica te roditelj jednog od djeteta s teškoćama.


RInkluzija jedinstven projekt
Samoj prezentaciji prisustvovali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.


Nakon prigodnog nastupa učenika s pjesmom »Posebno dijete« koja promiče ljubav prema životu i različitosti, prisutnima se obratila ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šabarić Rubeša zahvalivši Gradu Rijeci na prepoznavanju važnosti ovog jedinstvenog projekta u Republici Hrvatskoj – modela podrške učenicima na području Rijeke.U osnovnim školama grada Rijeke trenutačno je u redovan odgojno-obrazovni proces integrirano oko 550 djece s poteškoćama. Uz savladavanje redovnog programa, mnogi od učenika imaju i druge potrebe koje nastavnici uz sav trud nisu uvijek u mogućnosti zadovoljiti, što dovoljno govori o potrebi za asistentima u nastavi.


Preduvjet za uključivanje djece


– Svako dijete je posebno na svoj način i sva djeca postaju posebne osobe procesom odrastanja. Svi imaju pravo na jednake mogućnosti obrazovanja, u čemu leži važnost ovog projekta, rekao je Obersnel.


Apelirao je na vladajuće ističući nužnost sustavnog pristupa rješavanju ove problematike koja nema trajne sigurnosti. »RInkluzija« je projekt koji svakako treba nastaviti. To je samo preduvjet za integraciju i uključivanje djece s poteškoćama u redovni sustav, zaključio je riječki gradonačelnik.


RIJEKA, 16. 06. 2020. – predstavljanje projekta pomoænika u nastavi Rinkluzija, HKD Sušak SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Asistenti u nastavi opisali su svoj radni dan i svoja iskustva s djecom koja imaju neke poteškoće. Takvoj djeci, asistenti su više od pomoći, oni su podrška i prijatelji.


Kroz projekt »RInkluzija – riječki model podrške učenicima s teškoćama« trenutno je zaposleno 51 pomoćnika u nastavi koji rade s 54 djece s poteškoćama u 22 osnovne škole na području grada Rijeke. U periodu od 2017. do 2021. godine za ovaj projekt osigurano je više od 9,5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.