Stiglo 160 talijanskih gimnazijalaca

Rimska gradonačelnica u Rijeci: ‘Impresionirana sam funkcioniranjem talijanske manjine u Istri i Primorju’

Biljana Savić

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi / Snimio Ivica TOMIĆ

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi / Snimio Ivica TOMIĆ

Riječ je o projektu »Memoria: Il confine orientale tra foibe ed esodo: una drammatica storia europea« čiji je cilj upoznati mlade uzraste s dijelom povijesti ovih krajeva, preciznije istarsko-dalmatinskim egzodusomRIJEKA Delegacija iz Rima na čelu s Gradonačelnicom Virginiom Raggi i 160 učenika raznih rimskih gimnazija posjetila je Srednju talijansku školu u Rijeci.


Riječ je o projektu »Memoria: Il confine orientale tra foibe ed esodo: una drammatica storia europea« čiji je cilj upoznati mlade uzraste s dijelom povijesti ovih krajeva, preciznije istarsko-dalmatinskim egzodusom.


Projekt promiče Grad Rim, a namijenjen učenicima srednjih škola »vječnog grada«. Naziv projekta je »Memoria: Il confine orientale tra foibe ed esodo: una drammatica storia europea« kojem je cilj upoznati mlade uzraste s dijelom povijesti ovih krajeva, preciznije istarsko-dalmatinskim egzodusom.


Gradonačelnica Rima i 160 talijanskih gimnazijalaca stiglo u Rijeku, snimio Ivica TOMIĆ


Gradonačelnica Rima i 160 talijanskih gimnazijalaca stiglo u Rijeku, snimio Ivica TOMIĆ

– Ovaj projekt je pravo otkriće, a jako sam impresionirana načinom na koji funkcioniraju talijanske manjine u Istri i Primorju, i kako surađuju s hrvatskim institucijama, kazala je gradonačelnica Rima.


Ravnatelj Srednje talijanske škole Michele Scalembra je u ime domaćina predstavio gostima školu i njezinu povijest i povijest četiriju talijanskih škola u Rijeci. Predsjednica Zajednice talijana u Rijeci Melita Sciucca upoznala je goste s različitim aktivnostima talijanske zajednice u Rijeci, govoreći im i o tome koliko su Talijani u Rijeci integrirani i koliko i kako surađnju s većinskom stanovništvom.


Predsjednik Talijanske unije u Rijeci Maurizio Tremul pohvalio je ovaj projekt i naglasio koliko je važno da se mladi iz Italije upoznaju s činjenicom da na ovim prostorima postoji talijanska nacionalna manjina koja njeguje njihovu kulturu i jezik.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U ČETVRTAK!