Izgledi vremena

Rimeteo prognoza: Od srijede velika promjena vremena, a za vikend moguće i 30 stupnjeva!

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Do srijede bit će uglavnom bez kiše, zatim slijede dva nestabilnija dana uz kišu i nešto niže temperature. Za vikend bit će ponovo stabilno uz dosta sunca i ugodne temperatureRiječki Rimeteo objavio je novu prognozu vremena za područje Rijeke i okolice. Do srijede bit će uglavnom bez kiše, zatim slijede dva nestabilnija dana uz kišu i nešto niže temperature. Za vikend bit će ponovo stabilno uz dosta sunca i ugodne temperature.


Napominju da nas vrijeme i dalje “poslužuje” kraćim učestalim nestabilnostima: “Možemo zaključiti kako dugotrajne stabilnosti nema na vidiku niti u prvom tjednu svibnja, iako se temperaturno nalazimo oko prosjeka”.


“Trenutno se nalazimo u polju blago povišenog tlaka zraka koji se smjestio uzduž Sredozemnog mora te se grebenom spaja s Azorskom anticiklonom. Ono nam omogućava pritok toplijeg zraka s juga.
Malo sjevernije od nas po središnjoj i sjevernoj Europi, smjestili su se ciklonalni sustavi koji dolaze s Atlantika pošto se polje visokog tlaka smjestilo još sjevernije oko Grenlanda, što je oslabilo anticiklonalni blok preko Atlantika i time dozvoljava nesmetan prolaz ciklonama.


AEMet, aktualna sinoptička situacija


AEMet, aktualna sinoptička situacija


Od srijede nova promjena


Naše će se područje cijeloga tjedna nalaziti na granici toplog zraka s juga i hladne zračne mase sa sjevera kontinenta koju održava anticiklona kod Grenlanda te ciklone kod juga Skandinavije.


One konstantno guraju hladne fronte u središte Europe koje prilikom nailaska do planinskog lanca Alpe, potenciraju s južne strane nove sekundarne ciklone koje nam omogućavaju povremeno nestabilno vrijeme”, piše Rimeteo.


Već od srijede slijedi nova promjena kada će ciklona kod Danske pogurati frontu do Alpa gdje će se kod Genove aktivirati novi sekundarni centar, donoseći nam novu kišu.


No, daljnjim pomakom ciklone prema Finskoj, sekundarna ciklona se neće potpuno formirati pa se ni hladna fronta neće spustiti do našeg područja pri čemu ostajemo pod toplim sektorom, odnosno jugozapadnim visinskim strujanjem, najavljuju.


Očekivana sinoptička situacija za srijedu te spuštanje fronte do Alpa, AEMet


Prvi vrući dani?


“Razmjerno toplo (oko prosjeka) zadržat će se do novog približavanja fronte već u petak kada bi se ponovno aktiviralo područje kod Genove, no ovoga puta i uz prateću frontu.


Razlog fronte leži u uzdizanju grebena Azorske anticiklone koja bi naišla odmah za novonastalom ciklonom kod Genove koja se ne bi mogla pomicati dalje na sjeveroistok pa je izgledno da će uslijediti novo osvježenje”, piše Rimeteo.


No, ni to neće potrajati zadugo.


“Upravo bi ta anticiklona prelaskom dalje na istok prema Crnom moru, nakon fronte omogućila jačanje jugozapadnog (toplog) strujanja što bi moglo rezultirati i pojavom prvih vrućih dana (+30°C) na našem području, odnosno prvih znakova ljeta i stabilnijeg vremena.


Koliko će se takvo vrijeme zadržati još je vrlo upitno, naznake su da neće tako dugo jer se nad Europom i dalje nalazi hladan i nestabilan zrak pa je samo pitanje određene postavke sustava koja bi pogurala taj zrak malo niže prema nama”, najavljuje Rimeteo.


Očekivane temperature zraka u Hrvatskoj, 11.5.2021. u 14 sati, po modelu GFS; Izvor: Neverin.hr


Prognoza po danima


Donose i detaljnu prognozu po danima.


Utorak će obilježiti stabilno vrijeme, u prvom dijelu dana svugdje pretežno vedro, a zatim ostatak dana uz umjerenu naoblaku koja će više biti izražena u zaleđu i gorju. Do sredine dana uglavnom mirno, a zatim jačanje juga na slabo i umjereno, u gorju jugozapadnjak.


Jutarnje temperature na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno uz more do 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.


U srijedu do sredine dana uz umjerenu naoblaku, na otocima pretežno vedro gotovo cijeli dan, a zatim od popodne u zaleđu i gorju uz više oblaka može biti i kratkotrajne kiše.


Puhat će umjereno i jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.


U četvrtak oblačno na čitavom području, u zaleđu i gorju uz umjerenu kišu koje povremeno može biti i na otocima. Ukupno bi moglo pasti do 20 mm kiše, a popodne i navečer slijedi razvedravanje s jugozapada pa će i kiša prestati na čitavom području.


Malo snijega može pasti po samim vrhovima planina. Puhat će vjetar koji je tipičan za zimsku postavku, južno od Senja umjereno jugo, a sjevernije umjerena i jaka bura i istočnjak, u gorju umjeren istočnjak.


Navečer slijedi slabljenje vjetra i ponovno jačanje južnih smjerova na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, južno od Senja do 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, na južnom Kvarneru do 17°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.


Petak i dalje nestabilan uz povremenu kišu na čitavom području, a zatim od subote ponovno stabilno i toplije, čak i malo iznad prosjeka, najavljuje Rimeteo.