Metropola kiše

Rimeteo objavio kad će u Rijeci konačno prestati padati kiša i zašto ne stoje usporedbe s Londonom

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Rijeka – "grad koji teče", nije to uzrečica bez razloga. Ipak je ovo jedno od najkišovitijih područja u Europi, možda ne baš centar Rijeke, ali zaleđe oko Učke te područje Grobničkih Alpa, definitivno - daIza Riječana je još jedan kišni dan, kišilo je i na čitavom području PGŽ-a. Prema najavama Rimetea, mogućnosti za potpuno stabilan vikend – padaju u vodu.


Darijan Markić na portalu Rimeteo objasnio je što je uzrok česte kiše u Rijeci.


“Rijeka – ‘grad koji teče’, nije to uzrečica bez razloga. Ipak je ovo jedno od najkišovitijih područja u Europi, možda ne baš centar Rijeke, ali zaleđe oko Učke te područje Grobničkih Alpa, definitivno da.
Trebamo znati kako je Učka jedan od najvećih uzroka kiše na Kvarneru upravo zbog toga što se nalazi na jugozapadu te se dužinski proteže u smjeru sjever-jug.


Takav položaj planine je gotovo idealan za razvoj orografskih oborina prilikom puhanja jugozapadnog vjetra po visini koji dolazi preko toplog Jadranskog mora s kojeg se skuplja zrak obogaćen vlagom te ga takvoga uzdiže u visine nailazeći na Učku.


Prilikom uzdizanja takvog zraka u više predjele gdje je hladnije, dolazi do kondenzacije (stvaranje oblaka), a vrlo ubrzo i kiše iz oblaka koja se širi dalje nad čitav sjeverni Kvarner.


Slična se stvar događa i na Grobničkim Alpama koje također uzdižu vlažan zrak u visinu koji se hladi i kondenzira pa Platak i posebno Lividraga znaju imati i pet puta veću godišnju količinu oborina od Rijeke”, objašnjava Markić.


Zašto ne stoji usporedba s Londonom


Međutim, objašnjava i zašto se često pada u zabludu kad se Rijeku pokušava po pitanju kiše i kišnih dana usporediti s Londonom.


“Ono što također moramo spomenuti je česta usporedba Rijeke i Londona, koja uopće ne stoji. Naime, Rijeka u prosjeku godišnje dobije oko 1550 mm oborine, a London tek oko 600 mm oborine.


‘Problem’ Londona su oblaci, kojih je daleko više nego u Rijeci. Oblačnih dana godišnje u prosjeku u Londonu ima čak 320, dok Rijeka ima preko 70 vedrih dana.


U Londonu kiša pada često, ali pada većinom slabim intenzitetom i ni u jednom mjesecu prosječno ne padne više od 60 mm, kao što se može vidjeti iz donjeg prikaza”, obrazlaže Markić.Što nas čeka sljedećih dana?


No, kakva nas onda vremenska situacija očekuje na riječkom području sljedećih dana? I važnije, kad će konačno prestati padati kiša?


“Do kraja tjedna sinoptički gledano i dalje imamo polje visokog tlaka zraka nad Azorima te sjevernom Afrikom i dijelom Mediterana.


Ciklonalni sustavi su i dalje smješteni po središnjoj i sjevernoj Europi te dolazeći s Atlantika u Europu donose vlažan i nestabilan zrak.


Naše se područje i dalje nalazi između ta dva sustava pa područje Alpa konstantno reagira sa stvaranjem novih sekundarnih ciklona prilikom čega se zapadnjak koji nailazi na Alpe, po južnoj strani zakreće na jugozapadnjak koji zatim puše nad naše područje.


I na primjeru nadolazećih oborina koje se očekuju za petak navečer, može se vidjeti opisana situacija”, piše Darijan Markić.


Izvor: Neverin.hr


“Takvo će se vrijeme zadržati sve dok ciklonalni sustavi preko Europe ne odu sjevernije, odnosno dok ne ojača anticiklona južnije i pogura ciklone sjevernije.


Na sreću, jačanje Azorske anticiklone je izgledno od ponedjeljka što će imati utjecaja na vrijeme kod nas tek u utorak donoseći kraći stabilni period (vjerojatno par dana), a do tada slično kao i prethodnih dana, svakodnevna povremena kiša uz par sunčanih sati”, objašnjava Markić.


Prognoza vremena


Subota uglavnom uz umjerenu naoblaku, na jugu Kvarnera i uz duža sunčana razdoblja bez kiše, a sredinom dana i popodne oko Učke i u zaleđu su mogući lokalni pljuskovi. Do sredine dana slab vjetar promjenjiva smjera, a zatim ponovno umjereno jugo i jugozapadnjak.


Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, u mjestima s kišom do 11°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.


Nedjelja uz umjerenu do potpunu naoblaku na čitavom području. U zaleđu Rijeke i u gorju uz lokalnu povremenu kišu, a navečer prolazne kiše može biti i na kvarnerskim otocima. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak.


Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, lokalno do 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.


Izvor: Neverin.hr


U ponedjeljak slijedi prolazak ciklone, a s njom i nova kiša. Prevladavat će oblačno vrijeme, na čitavom području cijeli dan uz povremenu kišu i pljuskove pa će se ponovno lokalno skupiti obilna količina oborina.


Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak. Temperaturno slično kao u nedjelju.


Od utorka stabilnije, a detalje će Rimeteo donijeti u novoj tjednoj najavi.