Do nedjelje

Rikon u znaku cyberpunka: Kreće novo izdanje konvencije fantastike u Rijeci

Ivana Kocijan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Počasni gost Rikona britanski je pisac Gareth L. Powell koji će predstaviti svoj rad te održati i književnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana uz pisanje i objavljivanje znanstvene fantastikeRIJEKA – Na Filozofskom fakultetu u Rijeci od danas do nedjelje održavat će se 22. Rikon, konvencija fantastike u organizaciji Udruge 3. zmaj, čiji je suorganizator Sveučilište u Rijeci. Manifestacija koja se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu ovogodišnjeg izdanja ponudit će tri dana bogatog sadržaja svim ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti. Posjetiteljima se nude razna predavanja, tribine, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativne radionice, kvizovi, izložbe te cosplay natjecanje (najbolja maska). Organizatorski tim posebno je ponosan na činjenicu da je upravo Rikon osvojio titulu europske konvencije znanstvene fantastike Eurocon 2020 koja će biti održana kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste i program.


Program 22. Rikona počinje danas u 18 sati i traje do ponoći, nastavlja se u subotu od 15 sati do ponoći, dok će se u nedjelju od 11 do 15 sati održavati program posebno posvećen najmlađima – kroz edukativne i zabavne igre i radionice.


Nagrada Artefakt


Počasni gost Rikona 2019. je britanski pisac Gareth L. Powell koji će predstaviti svoj rad te održati i književnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana uz pisanje i objavljivanje znanstvene fantastike.
– Tema ovogodišnjeg Rikona je »cyberpunk«. U današnjem društvu čini se da fraza koja najbolje opisuje ovaj žanr – »low life high tech« – poprima sve više i više značaja. Napretci u tehnologiji sve su izražajniji, umjetne inteligencije sve pametnije i pametnije, a društvo ili stoji i promatra ili pak korača unatrag. Mišljenja na ovu goruću temu ponudit će, između ostalih, Toni Crispiatico kroz predavanje »Cyberpunk – modeliranje tijela i uma«, Sandro Fanelli predavanjem »Moralna kriza budućnosti« te David Rajlić predavanjem »Cyberpunk i moderna medicina«. Uvid u korijene cyberpunka prikazat će Marko Fančović predavanjem »Jean Giraud Moebius – vizualni otac cyberpunka«, navode organizatori.


Udruga 3. zmaj i ove godine na Rikonu dodjeljuje nagradu Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije.


Zabava i učenje


U procesu žiriranja ostvarena je suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela bit će održana u subotu u 20.30.


Jedan od glavnih ciljeva konvencije je posjetiteljima dati priliku da nauče nešto novo, odnosno steknu ili izvježbaju neku vještinu. Tako će, osim što će moći poslušati 22 predavanja, posjetitelji moći sudjelovati u osam kreativnih radionica, dok se u nedjelju za djecu i mlade pripremaju dvije edukativne igre igranja uloga te pet radionica.


– Važno je također i zabaviti se pa iz programa izdvajamo i brojne kvizove znanja i igre te cjelodnevnu igraonicu društvenih igara. Također, svi mogu uživati u izložbama umjetnika koje će krasiti prostor konvencije, kao i razni izložbeno-prodajni štandovi, dodaju organizatori podsjećajući kako je Rikon samo dio aktivnosti kojim Udruga 3. zmaj promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti na području Rijeke i Hrvatske.


Konvencija svake godine ugošćuje brojne posjetitelje svih uzrasta iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Broj posjetitelja ovog događanja svake godine raste, a u protekle dvije godine taj broj je prešao 900. Rikon 2019. održava se uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Program i ulaznice


Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web-stranici www.rikonrijeka.com. Cijena vikend-ulaznice (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sva tri dana.