Trojezični natpisi

Riješeno je, po Rijeci se postavljaju ploče “Rijeka – Fiume”: “Sve je dogovoreno, bit će savršene”

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Na trojezičnim će natpisima biti napisano 'Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura', a tu je i engleska verzija s imenom grada koji bi ispod trebao biti dvojezičan: Rijeka – FiumeGrad Rijeka dogovorio je sa riječkom Zajednicom Talijana sve detalje o postavljanju trojezičnih ploča. Samo nekoliko tjedana ranije iz Grada su, odgovarajući na upit La Voce del Popola odgovorili kako se odustalo od postavljanja trojezične signalizacije na glavnim pristupnim točkama grada, koje je bilo predviđeno još za proljeće 2020. godine.


Cilj postavljanja ploča bila je promocija Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, pa se argumentacija Grada temeljila na činjenici da nakon završetka projekta Rijeka EPK 2020 više nema razloga za njegovu realizaciju.


Predsjednica Zajednice Talijana Rijeke Melita Sciuucca stoga je o svemu obavijestila članove Izvršnog odbora, predjednika Skupštine Morena Vrancicha, kao i Irene Mestrovich te Flavia Cossetta, ujedno i šefove vijeća talijanske nacionalne manjine Rijeke i PGŽ-a, kako bi odlučili što će poduzeti.
Dogovoreno je da će zatražiti sastanak s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, a što se ubrzo i dogodilo.


“Primljeni smo vrlo brzo. Gradonačelnik je bio srdačan i otvoren za dijalog u vezi s problemom postavljanja tabli.


Obje su strane ponovile važnost projekta ove vrste, kako za talijansku manjinu, tako i za cijelu dugu i važnu povijest grada, u kojem se naziv – Fiume – uvijek koristio, od prvih službenih dokumenata koji su pronađeni prije mnogo godina.


Postoji, dakle, ova dvostruka komponenta koja se spaja i iz tog razloga table će biti postavljene.


Na trojezičnim će natpisima biti napisano ‘Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura’, a tu je i engleska verzija s imenom grada koji bi ispod trebao biti dvojezičan: Rijeka – Fiume.


Osim toga, prijedlog dizajna znaka bit će poslan predstavnicima talijanske zajednice kako bi mogli provjeriti slažu li se i je li zapis ispravan. Tako da table, nakon što su napravljene, budu savršene.


Još je potrebno poduzeti neke korake, poput odabira točnih mjesta na kojima će se table postaviti, što ovisi o nizu tehničkih situacija, koje se sve mogu riješiti”, objasnio je za La Voce del Popolo predsjednik Skupštine Moreno Vrancich.


Najavio je da je postavljanje trojezičnih ploča zakazano za iduću godinu.