Prevencija

Rijeko, počeši se: Što prije otkrijemo tumor, imamo veće šanse za izlječenje

Barbara Čalušić

Dan otvorenih vrata organizirali su predstavnici KBC-a Rijeka i udruge Srce za nju / S. DRECHSLER

Dan otvorenih vrata organizirali su predstavnici KBC-a Rijeka i udruge Srce za nju / S. DRECHSLER

Cilj ovakvih akcija je potaknuti građane na preventine preglede, jer samo prevencijom možemo postići rezultate kakve imaju razvijene zemlje, rekla je prof. dr. Ivana MikolaševićRIJEKA – U povodu obilježavanja mjeseca svjesnosti o karcinomu prostate i karcinomu pluća, u Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra Rijeka održan je Dan otvorenih vrata čiji je glavni cilj podići svijest o važnosti preventivnih pregleda.


– Već tradicionalno u suradnji s udrugama pacijenata, odnosno Udrugom Srce za nju, organiziramo Dan otvorenih vrata u povodu Mjeseca svjesnosi o karcinomu prostate i Mjeseca svjesnosti o karcinomu pluća.


Samo prevencijom možemo postići rezultate kakve imaju razvijene zemlje, a cilj ovakvih akcija je potaknuti građane na preventine preglede jer samo prevencijom možemo postići rezultate razvijenih zemalja.
Dakle, što prije otkrijemo tumore, imamo veće šanse za izlječenje. Pritom je u ovakvim akcijama jako važno uključivanje lokalne zajednice, stoga zahvaljujem Udruzi Srce za nju, kazala je prof. dr. Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore KBC-a Rijeka.


Zloćudna bolest


Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca – najčešća zloćudna bolest.


Upravo se zato cijeli studeni obilježava kao Movember – mjesec borbe protiv raka prostate.


– Karcinom prostate najučestaliji je maligni tumor kod muškaraca. Godišnje na Klinici za urologiju učinimo 150 do 180 radikalnih prostatektomija. Posebne prevencije raka prostate nema, osim zdravog načina života, a tu je i rano otkrivanje tumora prostate.


Rano otkrivanje karcinoma prostate vezano je uz tumorski marker koji nazivamo PSA. To je protein koji je specifičan za muškarce i povišen je kod karcinoma prostate.


On je vrlo senzitivan za karcinom prostate i svim muškarcima iznad 50. godine preporučujemo da izvade PSA, a ako postoji obiteljska anamneza, onda je to iznad 45. godine života.


Vjerujem da će program ranog otkrivanja karcinoma prostate, koji je u našoj zemlji u pilot-fazi, dovesti do povećanog otkrivanja karcinoma, no s druge strane karcinomi će se otkrivati u ranoj fazi kad je izlječenje daleko bolje, izjavio je prof. dr. Dean Markić, voditelj Odjela operacijske sale sa sterilizacijom Klinike za urologiju KBC-a Rijeka.


Najčešći uzrok smrti


Rak pluća najčešći je uzrok smrti među malignim bolestima, a uzrokuje 1,69 milijuna smrti godišnje u svijetu, što je 20,4 posto svih smrti od malignih oboljenja.


– Mi kao Zavod za pulmologiju također sudjelujemo u ovom programu. Karcinom pluća je moguće prevenirati, budući da 80 posto bolesnika ima u svojoj anamnezi pušenje.


To značajno utječe na pojavnost karcinoma pluća koji je najčešći tumor kad zbrojimo oba spola. Također, bolesnici s malignim bolestima najčešće umiru upravo od karcinoma pluća.


Treba istaknuti kako postoji naš Nacionalni program ranog otkrivanja koji koristi CT s niskom dozom zračenja kod skupine ljudi koja uključuje pušače u dobi od 50 do 75 godina, koji puše 30 godina, kod kojih se pokušava naći karcinom uz ranoj fazi, a onda su mogućnosti liječenja, pa čak i izlječenja, vrlo visoke, poručio je doc. dr. Igor Barković, pročelnik Zavoda za pulmologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka.“Rijeko, počeši se!”


Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, organizira kampanju »Rijeko, počeši se!« u sklopu koje će se u srijedu održati predavanja u gradskoj vijećnici, s početkom u 16.30 sati.


Cilj ove javnozdravstvene kampanje jest podignuti svijest i potaknuti muškarce da jednom mjesečno naprave samopregled testisa u svrhu rane detekcije raka testisa koji je u 95 posto slučajeva potpuno izlječiv.


Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca koji je nastao u Australiji 2003. godine. Ime pokreta nastalo je spajanjem dvije riječi, eng. moustache (brkovi) i eng. november (mjesec studeni).


Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvo.