Potpisani ugovori

Rijeka za stipendije izdvaja 1,2 milijuna kuna: “Kako ne bih bila zadovoljna, roditelji su mirni godinu dana”

Slavica Kleva

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U 2019. proračunska sredstva za stipendije iznose 1.257.000 kuna, a od 1993. godine za stipendije je izdvojeno gotovo 30 milijuna kunaRIJEKA – Uz zvuke harfe koju je svirala Marta Čiković, učenica III. razreda Glazbene škole »Ivan Matetić Ronjgov«, stipendistica Grada Rijeke, jučer je u atrìju HKD-a održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju s 54 nova stipendista Grada Rijeke.


U svečanom činu potpisivanja ugovora sudjelovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.


– Veseli me što ćemo i ove godine podijeliti stipendije onima koji postižu izvrsne rezultate pa iako stručno povjerenstvo odabire najbolje od najboljih, žao mi je što nemamo i više sredstava za podijeliti, kazao je gradonačelnik.
Iz godine u godinu povećavali smo fond, najprije za izvrsne, pa smo uvrstili i stipendije za deficitarna zanimanja, pa i za one koji ne bi mogli nastaviti studij bez naše stipendije. Važno je reći da stipendije dobivaju i oni koji studiraju u Rijeci, ali i u bilo kojem drugom gradu, no stipendiramo i one koji studiraju izvan naših granica. Moram podsjetiti da stipendiramo i deset studenata iz Vukovara temeljem odluka njihovog povjerenstva, dodao je gradonačelnik.


U ime studenata koji su završili fakultete zahvalila je Mirta Pedišić, diplomirana liječnica koja je naglasila da su Gradu potrebne ideje njih mladih koje će na taj način zapravo vratiti uloženo u njihovo stipendiranje. Drago mi je da nas je Grad prepoznao kao talentirane, marljive, i vjerovao u nas, kazala je mlada doktorica.


U 2019. diplomirali su stipendisti Marko Banda, Sandra Cetin, Odri Cicvarić, Patrizia Janković, Ariana Kostić, Dragana Marušić, Sanja Mikašinović, Lucija Orlić, Dora Palčevski, Mirta Pedišić, Ivana Peruč, Barbara Radovani, Marina Rupe, Paola Rosenberger, Klara Grlaš, Dina Legović, Lara Pilepić, Nina Šušnjar i Matea Dejanović Jozić.


– Kako ne bih bila zadovoljna. Studentica sam druge godine antropologije i arheologije u Zagrebu. Odličan džeparac, a moji roditelji sad su mirni godinu dana, kazala nam je Mikela Vlahov koja ima i brata na studiju, ali u Rijeci.


U 2019. godini planirana proračunska sredstva za stipendiranje učenika i studenata ukupno iznose 1.257.000 kuna, a od 1993. do danas za stipendije je izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna.


Novi stipendisti u tekućoj godini postali su učenici Andrej Čizmarević, Marta Čiković, Bojan Puvača, Luka Žmak, Jakov Tomasić, Hana Dovolić, Noa Keš, Marie Kinkela, Andre Poščić, Ivan Unković, Lucija Pejković, Lara Smolić-Ročak, Daniel Košmerl, Julija Rajnović, Raffaela Modesty Šošić, Nika Pleše, Niko Lovrović, Petra Mikulić, Marta Brizgala, Stjepan Stanišić.


Studenti stipendisti su Matej Mijalić, Karlo Andlovec, Dorian Dragičević, Dalia Cosetto, Lovre Šušić, Noa Jelić Matošević, Ivana Lovrinović, Josip Kelentrić, Dino Skitarelić, Toni Buškulić, Ines Babić, Vid Rogić, Ena Holjević, Adrijan Štivić, Nina Blečić, Andrea Stroligo, Kristina Donadić, David Visentin, Antonio Babić, Ecia Novaković, Katarina Baković, Frane Valković, Marta Vidinić, Kristina Vlah, Ivona Milinović, Kristian Donkovac, Mia Butković, Anastazija Dujlović, Nina Vukelić, Lucija Mandarić, Helena Macakanja, Karla Šešelja, Amra Ramić, Tamara Radujko.