KD Kozala

Rijeka u Lukovićima dobiva novo groblje kućnih ljubimaca. Životinje će tamo biti kremirane

Damir Cupać

Groblje u Lukovićima jedno je od najstarijih grobalja kućnih ljubimaca u Europi / Foto S. DRECHSLER

Groblje u Lukovićima jedno je od najstarijih grobalja kućnih ljubimaca u Europi / Foto S. DRECHSLER

Izrađen je prijedlog rješenja uređenja zelene površine oko 500 četvornih metara namijenjene za pohranu urni s posmrtnim ostatcima kućnih ljubimaca. Predviđen je ukop urni u zemlju, odnosno u ukopanu betonsku kasetu i pohrana urni u pretinceRIJEKA  Novo groblje kućnih ljubimaca moglo bi biti u funkciji za nekoliko mjeseci i bit će smješteno na lokaciji u Lukovićima na kojoj je postojeće koje je izgrađeno početkom 20. stoljeća.


Briga Grada Rijeke


Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nadu da bi Komunalno društvo Kozala uskoro moglo početi s radovima na hortikulturnom uređenju i na izgradnji 173 kasete u koje će se stavljati urne s kremiranim ostacima kućnih ljubimaca.– Nakon dugo priprema i konzultiranja sa zakonskim propisima, aktivirat ćemo groblje kućnih ljubimaca koje je postojalo na Lukovićima, a koje se nije smjelo koristiti, izjavio je Obersnel.
Riječ je o jednom od najstarijih grobalja kućnih ljubimaca u Europi. Sukladno Zakonu o veterinarstvu zabranjeno je ukapanje kućnih ljubimaca koji nisu kremirani. Brigu o groblju preuzeo je Grad Rijeka na način da je površina groblja očišćena i hortikulturno uređena. Također, djelomično je uređena i pošljunčana staza koju zbog nepravilno raspoređenih grobova nije bilo moguće urediti u cijelosti, odnosno do svakog groba. Izvedena je i betonska pristupna staza koja vodi do popločanog trga na kojem su postavljene klupe i fontana za pitku vodu.


– Zbog sve većeg interesa vlasnika kućnih ljubimaca, potrebno je navedeno groblje dovesti u funkciju u smislu ukopa kućnih ljubimaca koji su kremirani, odnosno proširiti postojeće groblje na prostor susjedne parcele na kojem se trenutno nalazi agility park za kućne ljubimce. Radi navedenog, KD Kozala d.o.o. naručilo je izradu projekta uređenja zelene površine za groblje kućnih ljubimaca, a koja se nalazi neposredno uz staro groblje kućnih ljubimaca. U travnju 2021. godine izrađen je glavni projekt s troškovnikom radova uređenja zelene površine za groblje kućnih ljubimaca na adresi Ulica Lukovići sjeverno od kućnog broja 11. Projekt se odnosi isključivo na uređenje prostora na kojem se trenutno nalazi agility park za kućne ljubimce, kao i pristupnu stazu te pripadajuće parkiralište, pojasnio je Obersnel.


Za nekoliko mjeseci


Navedenim projektom izrađen je prijedlog rješenja uređenja zelene površine oko 500 kvadrata, namijenjene za pohranu urni s posmrtnim ostacima kućnih ljubimaca. Predviđen je ukop urni u zemlju, odnosno u ukopanu betonsku kasetu i pohrana urni u pretince. Planirano su sveukupno 173 ukopna mjesta. Radovi prema projektantskom troškovniku iznose 311.097 kuna (bez PDV-a), odnosno 388.871,25 kn (s PDV-om).– Operativno će sve odraditi Komunalno društvo Kozala koje je provelo dodatnu registraciju djelatnosti. Dok se nešto ne riješi kada je riječ o projektu izgradnje riječkoga krematorija, kremiranje kućnih ljubimaca obavljat će se u Zagrebu, a Komunalno društvo Kozala će nuditi usluge prijevoza. Nadam se da će groblje biti u funkciji za nekoliko mjeseci, izjavio je Obersnel.