Najavljeno

“Rijeka tehnologije” ponudit će Rijeci “science museum”, stiže i Vakula. Objavljeni prvi detalji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Rijeka tehnologije" tjedan je posvećen popularizaciji prirodnih i tehničkih znanostiJedna od uvodnih manifesticija među mnogobrojnim aktivnostima kojima će Sveučilište u Rijeci tijekom ove godine obilježiti 50. obljetnicu djelovanja je “Rijeka tehnologije” koja će se održati od 30. siječnja do 4. veljače.


Najavljujući cjelotjedna događanja kojima je cilj promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na području tehničkih i prirodnih znanosti rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija na današnjoj je konferenciji za novinare istaknula da je riječko Sveučilište godinama poznato po aktivnostima kojima se popularizira znanost te da “Rijeka tehnologije” postaje tradicija.


“TED-talkovi”


– Rijeka tehnologije ponudit će Rijeci “science museum”. Naši će fakulteti otvoriti svoja vrata građanima te će se, posebno djeca i mladi, imati prilike upoznati s čarima znanosti i tehnologije.
U eri kulture neznanja i određene podozrivosti prema znanosti, u obvezi smo pokazati javnosti što je znanost te kako ona razvojem tehnologija unaprjeđuje naše živote u cijelosti.


Mladi će znanstvenici kroz “TED-talkove”, odnosno kratke prezentacije predstaviti svoja istraživanja, najavila je rektorica.


Predavanje Zorana Vakule


Iz bogatog programa izdvojila je popularno-znanstveno predavanje Zorana Vakule u Vijećnici Grada Rijeke, dok je prorektor za strateške projekte prof.dr. Saša Zelenika istaknuo da se program provodi i u suradnji s Domom mladih Rijeka i Centrom tehničke kulture Rijeka, koji imaju veliko iskustvo u prezentaciji tehnoloških sadržaja djeci i mladima.


– Želimo afirmirati tehničke struke, jer to su deficitarne struke i tržište traži stručnjake tehničkih profila. Naše Sveučilište ima tradiciju i kapacitet za obrazovanje vrhunskih stručnjaka.


Naši studenti tehničkih usmjerenja često rade već tijekom viših godina studija, a na tržištu se pokazuju iznimno konkurentnim.


Na Sveučilištu se događaju brojne aktivnosti i želimo javno pokazati i koliko su one značajne za grad, regiju pa onda i državu, naglasio je prorektor.


Radionica Enrica Marottia


U realizaciji manifestacije sudjeluju Tehnički, Građevinski i Pomorski fakultet te Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku i Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije, a sve će te ustanove tijekom idućeg tjedna otvoriti vrata svojih laboratorija zainteresiranim građanima kojima će znanstvenici predstaviti opremu na kojoj rade.


U okviru manifestacije održat će se i niz radionica te predavanja, a izdvajajući predavanje Damira Medveda, radionicu svjetskog prvaka u windsurfu Enrica Marottia, prof. dr. Zelenika je istaknuo i sudjelovanje stručnjaka iz Infobipa zaključivši da i ova manifestacija pokazuje koliko su strateška partnerstva Sveučilišta prepoznatljiva.