Završni radovi

Rijeka se sprema za otvorenje EPK: Foto đir Vedrana Karuze

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRijeka će prekosutra, u subotu, i službeno postati Europska prijestolnica kulture.


Opsežne pripreme za ovaj povijesni događaj u završnoj su fazi, a kako je to izgledalo u centru Rijeke danas ujutro pogledajte u priloženoj fotogaleriji fotoreportera Novog lista Vedrana Karuze.


Rijeka u 2020. ima priliku pokazati baštinu, običaje, povijest i umjetnike svoje zemlje, a također i umjetnike iz cijelog svijeta koji će predstaviti kulture zemalja iz kojih dolaze.
A u Rijeci nas čeka obilje događaja: manifestacija, festivala, izložbi, koncerata…


Na više od 30 lokacija Riječane i goste grada na dan otvorenja očekuje više od 70 događanja na riječkim ulicama i trgovima, za sve generacije i ukuse. Cjelokupni program otvorenja “od jutra do sutra” dostupan je OVDJE.


Besplatni gradski i prigradski autobusi, ulice zatvorene za promet, veliki tulum u središtu grada te središnji program u riječkoj luci »Opera Industriale«, u subotu 1. veljače u središte Rijeke će zasigurno privući tisuće ljudi na otvorenje Europske prijestolnice kulture.


Pod redateljskom palicom Dalibora Matanića spektakl otvorenja dogodit će se u subotu u 19.30 sati u riječkoj luci pod nazivom »Opera industriale«.»Luka različitosti« je moto EPK 2020., a riječka je luka oduvijek bila simbol moderne i otvorene Rijeke koja prihvaća brodove svih zastava i boja.


»Opera industriale« je nastala po predlošku Zorana Medveda i Josipa Maršića: snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku.Publika se u područje luke poziva i bitno ranije, već u 19 sati, a na pojedine lokacije u luci, poput Molo longa, treba doći već između 18 i 18.30 sati.»Opera industriale«, kao središnji program otvorenja u riječkoj luci, izvodit će se na nekoliko lokacija, a prostor za publiku proteže se na dijelu De Franchescijevog gata, Adamićevom gatu, Gatu Karoline Riječke, Riva Boduli te na Molo longu.


Zbog više lokacija izvedbe programa na cijelom području luke namijenjenom publici postavit će se više videoekrana na kojima će biti moguće pratiti cjelokupnu izvedbu.Publika koja želi sudjelovati u izvedbi, bit će smještena na Molo longu. Na tu se lokaciju pozivaju ponajprije roditelji s djecom, srednjoškolci i studenti, a zbog ograničenog kapaciteta ove lokacije njihov se dolazak preporučuje između 18 i najkasnije, 18.30 sati.


Nakon popunjenja kapaciteta lokacije, publika će se usmjeravati na druge lokacije za praćenje programa. Na ulazu u Molo longo publici će se darovati oko tristotinjak zvona kojima će ujedno u određenim momentima programa moći sudjelovati u izvedbi.Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture.


Na dan otvorenja, u subotu 1. veljače, javni gradski i prigradski prijevoz na svim linijama bit će u potpunosti besplatan tijekom cijelog dana. Autobusi Autotroleja vozit će prema voznom redu radnog dana, a od 18 do 24 sati bit će uvedeni dodatni polasci na linijama – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7A i 8.Vozni red će toga dana biti produžen, pa će tako zadnji polasci gradskih linija biti u 24 sata, dok će noćne linije prometovati po postojećem voznom redu. Za vrijeme zabrane prometovanja užim centrom grada, i autobusi javnoga gradskog prijevoza prometovat će sjevernim prometnim koridorom – ulicama Žrtava fašizma, Pomerio i F. la Guardije.


Autobusi će se zaustavljati na svim obilježenim autobusnim stanicama na toj trasi, a za sve autobuse u funkciji će biti i autobusno stajalište u Ulice Rade Šupića, odnosno ugibalište na mostu kod Konta.Početno i završno stajalište prigradskih linija bit će na autobusnom terminalu Delta, a autobusi će tijekom prometovanja također koristiti autobusna stajališta označena na sjevernom prometnom koridoru. Autobusni kolodvor na Trgu Žabica ostat će u funkciji za međugradske linije.


Na dan otvorenja, u subotu od 14 sati do nedjelju u 4 sata ujutro prometnice u užem centru grada zatvorit će se za sav promet, izuzev za vozila interventnih službi.Za promet će se zatvoriti ulice Riva, Riva Boduli, Demetrova, Wenzelova, Ivana Zajca, Ribarska ulica, Ulica Fiumara, Scarpina ulica, Adamićeva ulica do Trpimirove ulice, Zadarska ulica, a promet za vozila će biti zatvoren i u ulicama na području između Korza, odnosno Scarpine ulice i obale.


Za to vrijeme, promet će se preusmjeravati na sjeverni koridor – ulicama F. la Guardije, Pomerio i Žrtava fašizma.Za vrijeme zatvorenog prometa u centru grada u funkciji neće biti taxi stajališta na Jelačićevom trgu, Putničkom terminalu i na Žabici, već će privremeno taxi stajalište biti u južnom traku Ulice Ivana Pavla II., nasuprot garaže Zagrad.


Što se tiče zatvaranja parkirališta u centru grada, od 29. siječnja do 2. veljače, zatvara se parkiralište kod Putničkog terminala u blizini Molo longa, a od 30. siječnja do 2. veljače bit će zatvorena i parkirališta Putnička obala i Riva Boduli.Stanari korisnici povlaštenih parkirališnih karata i pretplatnici koji se inače parkiraju na Putničkoj obali i Riva Boduli, imat će mogućnost parkirati na parkiralištu Delta kao i na parkiralištima HŽ Brajdica, HŽ Žabica, te na otvorenim parkiralištima na području tržnice (Verdieva ulica, Matačićeva, Zagrebačka, Senjsko pristanište, Wenzelova), Ulica Ivana Zajca, na Gomili, Školjiću, u Ul. Matije Gupca te Veslarskoj izuzev 1. veljače kad će pored parkirališta Putnička obala i Riva Boduli, za sve korisnike biti zatvorena parkirališta Žabica (HŽ Žabica), parkiralište u Zanonovoj ulici, Splitskoj ulici, Zadarskoj ulici, Ulici Riva, parkirališta u Verdievoj, Zagrebačkoj, Demetrovoj, Wenzelovoj, Senjsko pristanište, Ulici Ivana Zajca i na Grobničkoj rivi.Za parking će se zatvoriti i garaža Zagrad B i to zbog potrebe korištenja ovih parkirališnih mjesta za goste otvorenja.