Vandalizam

Rijeka osvanula išarana grafitima: Uoči hoda za život i Hoda za slobodu ostavili poruke na zidovima

Ljiljana Hlača

snimila Ljiljana Hlača, Rijeka Danas

snimila Ljiljana Hlača, Rijeka Danas

Čini se da su ovi grafiti upućeni onoj povorci koja će biti u Hodu za život, budući da će se sudionici te povorke okupljati ispred Gradske ure pa krenuti Ulicom Ante Starčevića do Jelačićevog trga.Rijeka je uoči Hoda za život odnosno Hoda za slobodu osvanula u grafitima. Jedan grafit ispisan je na uglu zgrada na Jelačićevom trgu a drugi na kapelici na početku Trsatskih stuba.


Nešto je bilo napisano i na pročelje Gradske uprave Grada Rijeke na Korzu, no taj su natpis djelatnici KD Čistoća vrlo brzo uklonili vodom i bojom.


Čini se da su ovi grafiti upućeni onoj povorci koja će biti u Hodu za život, budući da će se sudionici te povorke okupljati ispred Gradske ure pa krenuti Ulicom Ante Starčevića do Jelačićevog trga.
Trsatske stube nisu uključene u rutu no možda će mnogi nakon što sve završi krenuti put Trsatskog svetišta, na duhovnu okrjepu.


Na ovaj tekst reagirali su iz organizacije Hoda za slobodu:


“Novinarka koja potpisuje članak, iz nama posve nejasnih razloga, navodi da su grafiti kojima je danas išaran grad Rijeka upućeni povorci Hoda za život. Budući da se u Rijeci u subotu organizira i Hod za slobodu, čitatelji bi mogli pomisliti da ove poruke dolaze s naše strane što ovim priopćenjem i reakcijom najodlučnije demantiramo i odbacujemo.


Osuđujemo uništavanje javne imovine. Osuđujemo poruke mržnje upućene putem navedenih i drugih grafita koji su osvanuli po gradu, a među kojima su i oni ispisani na fasadi Novog lista. Također osuđujemo i izgradnju atmosfere straha u javnom prostoru dan prije oba hoda. Još jednom pozivamo sudionike hodova da se i ove godine mirno i civilizirano okupe te pokažu doraslost demokraciji u kojoj prava i odgovornosti idu ruku pod ruku”, reagirali su.