Studentski život

Nema zabava i druženja, kao ni zajedničkog učenja: Nova pravila ponašanja u Studentskom domu u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Neće biti moguće ni sportske aktivnosti u zatvorenom jer će sve prostorije poput teretana, dnevnih boravaka i čitaonica biti zatvorene. Studentima su zabranjeni i gosti, a druženje je moguće samo na otvorenom prostoruRIJEKA – Iako je Studentski centar Rijeka još krajem kolovoza donio opće mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije koranovirusom u svojim objektima, te su mjere nakon objava uputa HZJZ-a revidirane, ali i postrožene, a u Studentskom centru upozoravaju da će nepridržavanje mjera rezultirati usmenom opomenom te zatim i pisanom opomenom. U konačnici nepridržavanje propisanih mjera može dovesti i do zabrane boravka u prostorima Studentskog centra Rijeka te zabrane korištenja uslugama Studentskog centra Rijeka. Navodeći kako je Studentskom centru primarna zadaća i cilj da na sve raspoložive načine doprinosi očuvanju zdravlja svih korisnika usluga te svih radnika, kao i šireg kruga pojedinaca, a u konačnici i zajednice ravnatelj Dinko Jurjević kaže da dosad potrebe za sankcijama nije bilo, a da same mjere zahtijevaju samodisciplinu studenata.


Brucoši stižu


– Stariji studenti već su se uselili u objekte, no vratili su se kućama, pa prije sredine listopada neće biti one karakteristične gužve koja vlada u domovima. Od 1. listopada useljavaju se brucoši, a što se tiče samog useljenja u domove, kao i boravka u domovima, oni će se odvijati pod posebnim mjerama. U svim objektima Studentskog centra, svi korisnici usluga, svi radnici Studentskog centra te sve druge osobe dužne su na pravilan način nositi zaštitnu masku, održavati higijenu, držati propisan razmak, minimalno 1,5 metra, a po mogućnosti i 2 metra u zatvorenom prostoru, ne zadržavati se u prostorima duže od potrebnog, izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru, redovito mjeriti tjelesnu temperaturu te se pridržavati ostalih uputa i mjera Studentskog centra Rijeka. Provodit će se povremene kontrole mjerenja tjelesne temperature osoba koje ulaze u objekte Studentskog centra Rijeka beskontaktnim termometrom, kaže ravnatelj.
Studentski život u domovima bitno će se razlikovati od dosadašnjeg jer ove akademske godine studenti na zabave i druženja u okviru domova mogu zaboraviti, a neće im biti omogućeno ni zajedničko učenje, kao ni sportske aktivnosti u zatvorenom jer će sve prostorije poput teretana, dnevnih boravaka i čitaonica biti zatvorene.


Higijena prostora


Također zabranjeni su im i gosti, a druženje je moguće samo na otvorenom prostoru, ali bez grupiranja i po mogućnosti samo s cimerima iz sobe, a jednako tako potiče se i fizička aktivnost na otvorenom, ali samo aktivnost bez kontakata. Umjesto međusobnog druženja, učenja i zabava studenti će daleko veću pažnju morati posvećivati osobnoj higijeni i higijeni prostora. Pranje i dezinficiranje ruku bit će im sastavni dio svih aktivnosti pa tako ni u dizalo neće smjeti ući bez dezinficiranih ruku, a u njemu se pak smije voziti samo jedan student i to s maskom. Ostali su studenti dužni čekati red uz obaveznu fizičku udaljenost od drugih studenata.
Jurjević dalje pojašnjava da je novim općim mjerama točno propisano što sa studentima kojima je izrečena mjera samoizolacije jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.
– Takvi se studenti neće moći zadržavati u objektima Studentskog centra. U roku od 48 sati po njih će morati doći roditelji ili netko drugi od poznanika ili će se pak smjestiti u prostore koje je propisao Stožer civilne zaštite, a dok budu čekali u domu da netko dođe po njih, morat će biti smješteni u sobu za izolaciju, navodi Jurjević.