Galerija Principij

Rijeka – motiv i inspiracija radova petnaestero učenika

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – U organizaciji Učeničkog doma Podmurvice jučer je u Galeriji Principij otvorena izložba učeničkih radova »Rijeka, grad koji teče…« čija je tema, ali i osnovna motivacija Rijeka, grad koji su odabrali za svoje srednjoškolsko obrazovanja, i koji pruža nepresušnu inspiraciju i potiče kreativnost.


Izložba obuhvaća 30 fotografija te nekoliko likovnih i keramičkih uradaka 15 autora učenika te je nastala kao rezultat rada fotografske, likovne i keramičke skupine pod vodstvom Olivie Vukić, Dijane Janković, Maje Dinić, Ivanke Crnić te Marine Vrđuka Beleš, a koje se organiziraju niz godina u sklopu preventivnih i izbornih programa sustavnog i aktivnog provođenja slobodnog vremena srednjoškolaca u Domu.


– Učenici su izabrali Rijeku kao grad za svoje školovanje i naš učenički dom, a kroz svoje radove oni promišljaju o svojim emocijama, trenucima, prijateljstvu, ali isto tako o gradu koji će zasigurno ostaviti traga u njihovu odrastanju. Tako izložba predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, ali i budućnosti, jer bilježi njihove uspomene na ovaj grad, pojasnila je Olivia Vukić, pedagoginja u Učeničkom domu Podmurvice i koordinatorica izložbe.
Na jučerašnjem otvaranju izložbe prisutne je pozdravila ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Ljiljana Kecel, a izložbu je otvorila Edita Stilin, pročelnica županijskog odjela za odgoj i obrazovanje.


– Fascinantno je kako su mladi preuzeli mučnu riječku estetiku, industrijsku arheologiju i baštinu. Sviđa mi se što su pokazali bunt, ljutnju, tjeskobu, kritiku te borbu s napuštenim i ružnim elementima našega grada. Mislim da tinejdžeri trebaju biti takvi te im kao potencijalnim našim budućim sugrađanima poručujem da su na dobrom putu, kazao je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar, a Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka, istaknuo važnost što su učenički radovi izašli iz školskih okvira i ušli u javni prostor, te poručio djelatnicima Doma i učenicima da su uvijek otvoreni za ovakvu suradnju.


Izložbu učeničkih radova »Rijeka, grad koji teče..« u Galeriji Principij moguće je pogledati do 8. svibnja, od 10 do 13 sati te od 17 do 19 sati.