Prijestolnica kulture

Rijeka, moj grad: Dođite po svoju porciju riječkog zvuka, ali i jednu od 2000 EPK zastava

Danijela Bauk

Na koncertu »Rijeka, moj grad« Europska prijestolnica kulture posjetiteljima će podijeliti dvije tisuće EPK zastava, simbola kojima će tijekom 2020. biti obilježen grad, dok će Novi list čitateljima darovati reprint prvog broja novine objavljenog davnog 2. siječnja 1900. godineRIJEKA – U ponedjeljak, 16. prosinca s početkom u 19 sati na Trgu 128. brigade  HV-a, Rijeka – Europska prijestolnica kulture i Novi list, uoči 2020. godine kad će grad na Rječini ponijeti titulu kulturne prijestolnice Europe, a riječka novina slaviti čak 120 godina postojanja, sve građane Rijeke i njihove goste počastiti će velikim besplatnim koncertom »Rijeka, moj grad«.


Na koncertu »Rijeka, moj grad« Europska prijestolnica kulture građanima Rijeke i okolice podijelit će i dvije tisuće EPK zastava, simbola kojima će tijekom 2020. biti obilježen grad.


Osim zastava na koncertu će biti podijeljene i informativne brošure o EPK projektu koje je Rijeka 2020 izradila u suradnji s Novim listom, dok će Novi list građanima podijeliti nekoliko stotina primjeraka reizdanja prvog broja Novog lista, od 2. siječnja 1900. godine. Zastave će volonteri Europske prijestolnice kulture dijeliti u kućicama postavljenima na Trgu 128. brigade HV-a, na strani kod Tiska i dućana optike.
Podjeli zastava od 20 sati priključit će se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, te predsjednica Uprave Novog lista Ankica Kruljac, najavili su na pressici Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, Silvija Gerc Vodopija, direktorica marketinga Novog lista, te glazbenici i Ri-Valovci Vlado Simcich Vava, Zoran Prodanović Prlja i Darko Terlević.


Ponos


Emina Višnić pozvala je građane da zastave izvjese na vidljiva mjesta na kojima s ponosom pokazuju da pripadaju jedinstvenoj Rijeci – Luci različitosti. – Građani Rijeke i okolice imaju mnogo razloga za ponos, pa se tako nadam da će zastave koje će im biti podijeljene osvanuti na pročeljima zgrada, balkonima i prozorima. Ovaj koncert posvećujemo Riječanima i to je naša zajednička proslava iščekivanja 2020. godine,  istaknula je Emina Višnić.


Rijeka je prvi hrvatski grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, čime se upisuje na mapu europskih gradova koji su do sada nosili ovaj naslov, poput Marseillea, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i drugih.  Sloganom Luka različitosti, Rijeka se Europi predstavlja kao otvoren i moderan grad koji njeguje vrijednosti  prihvaćanja, solidarnosti i slobode, dinamična sredina koja može ostaviti snažan dojam na europsku kulturnu publiku i u Europu utkati specifičnu vrstu nenametljive hrabrosti koju dostojanstveno žive slobodnomisleći građani Rijeke, ljudi otvorena srca, bez zidova prema drugima.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACINDa je 2020. velika i za Novi list potvrdila je Silvija Gerc Vodopija, direktorica marketinga Novog lista.


– Novi list iduće godine slavi veliki, značajni 120. rođendan. Nije to mala stvar posebno u ovim turbulentnim vremenima. Novi list i Rijeka – Europska prijestolnica kulture prirodni su partneri, Novi list je zasigurno jedna od sastavnica riječkog identiteta, ona koja je kroz više od stoljeća bilježila sve značajne i velike povijesne trenutke grada na Rječini, a titula koju preuzimamo iduće godine jedan je od najznačajnijih trenutaka u povijesti Rijeke.


Zato se i mi rado prodružujemo ovoj proslavi, a sugrađane i čitatelje darujemo reprintom na četiri stranice prvog broja naše i vaše novine. Zgodna je to memorabilija, a ovaj koncert čvrstog riječkog zvuka odlična prilika da zajedno proslavimo 2020. godinu u srcu grada, istaknula je Gerc Vodopija.


Više od muzike


Na koncertu »Rijeka, moj grad« nastupaju riječki super-bend Ri-Val te Let 3, Turisti, Nord i Gerila, a na ovom glazbenom druženju bit će premijerno izveden spot za pjesmu »Moj grad« Ri-Vala kojeg potpisuje proslavljeni redatelj Radislav Jovanov Gonzo, te predstavljen značajniji dio kulturno-umjetničkog programa koji se u Rijeci održava u 2020. godini u sklopu EPK. 


– Protekla tri mjeseca dok smo snimali pjesmu, a kasnije i spot intenzivno smo se družili i iskoristiti ću još jednom priliku da se zahvalim svim kolegama i prijateljima što su se odazvali pozivu i drago mi je da se priča Ri-Vala održala i nakon 30 godina, rekao je Vlado Simcich Vava, autor glazbe i teksta »Moj grad«, svojevrsne himne riječkog EPK.


Riječki superbend Ri-Val okupio se nakon 22 godine uoči godine nošenja titule Europske prijestolnice kulture i ispjevao pjesmu  koja nosi tipični riječki rock zvuk, a tekst uključuje stihove koji Rijeku predstavljaju slobodnim i otvorenim gradom.  Takva se slobodna i otvorena Rijeka ujedno predstavlja i Europi kao Luka različitosti u projektu Europske prijestolnice kulture. Darko Terlević istaknuo je važnost Ri-Vala za generacije koje su odrastale 80-ih i 90-ih godina. 


– Zahvaljujem se Vavi što mi je pružio mogućnost napraviti aranžman za ovu pjesmu i mislim da je sjajno što je još jednom okupio dobru riječku glazbenu ekipu. Ri-Val je tu, energija  štima i iznimno mi je drago da sam i ja dio tog projekta, rekao je Terlević.


Ri-Val se okupio nekoliko puta, i iz različitih razloga. Prvi put zapjevali smo osamdesetih i skrenuli pozornost na kisele kiše koje uništavaju istarske i goranske šume djelovanjem TE Plomin i Koksare Bakar, kao i na sve očitije zagađenje Jadranskog mora. Opet su  se ujedinili kako bi u ratnom vihoru 1991. kroz pjesmu »Go Home« okupatorima poručili da im ovdje nije mjesto. Pjesma je objavljena na vinilnoj kompilaciji »Ne damo se!« koja je uključivala razne riječke izvođače s proturatnim pjesmama.


Šest godina kasnije, u mirnodopskim uvjetima oformila se treća postava koja je snimila skladbu »Ajmo Rijeka« u pokušaju reanimiranja kulture grada i njezinih supkulturnih tradicija. Pjesma sastavljena od stihova iz drugih skladbi riječkih izvođača postala je neprijeporni hit stigavši i na prvo mjesto nacionalne televizijske top-ljestvice. 


Zoran Prodanović Prlja, jedan od frontmena Leta 3, »veteran« je Ri-Vala, njegov glas čuje se u svim pjesmama ovog superbenda.


– Ri-Val je više od same muzike, s godinama smo na neki način postali obitelj. To je jedna neprocjenjiva priča i iako smo si kao kolege konkurencija, kroz sve ove godine nas je pratila međusobna solidarnost i uvijek mi je drago vidjeti sve te ljude. Ovaj koncert Leta 3 u Rijeci bit će naš posljednji nastup prije objavljivanja novog albuma i publici donosimo presjek naših najdražih pjesama, kazao je Zoran Prodanović Prlja.Ambasadori kulture


U 2020. godini građani Rijeke i okolice postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom jer u Rijeci i okolici te godine boravi velik broj umjetnika i još veći broj gostiju koji, prateći kulturno-umjetnički program Europske prijestolnice kulture, ujedno imaju priliku upoznati Rijeku i širu regiju, način života i vrijednosti koje stanovnici ovog kraja zastupaju i žive.  


Na druženju 16., prosinca, na Trgu 128. brigade HV-a, u kratkoj video-animaciji od 5 minuta bit će predstavljeni najznačajniji dijelovi programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. A ujedno će svi posjetitelji moći dobiti i informativnu brošuru o EPK projektu s dijelovima programa koji se najavljuju za 2020. godinu. 


Kao što je poznato, godina nošenja titule Europske prijestolnice kulture u Rijeci započinje 1. veljače 2020. svečanim otvorenjem koje će se upriličiti u riječkoj luci, lokaciji koja čini identitetsku točku ovog grada. Šarolik i dinamičan kulturno-umjetnički program koji će ispuniti 2020. obuhvaća događanja u kojima svatko može pronaći zanimljiv dio.


PROGRAM


19.00h –  početak koncerta


19.10h – Turisti


19.35h –  Nord


19.55h –  program EPK za 2020. – video animacija


20.00h –  najava podjele EPK zastava građanima od strane Obersnela, Višnić i Kruljac


20.05h –  Gerila


20.30h –  spot Moj grad


20.40h –  Ri-Val 


20.50h –  Let 3


22.00h –  kraj događanja


Iako zasad vremenska prognoza nije naklonjena događanju, organizatori će na vrijeme obavijestiti sve zainteresirane o alternativnoj, zatvorenoj lokaciji ili novom datumu održavanja koncerta. No o tome će odlučiti u zadnji čas.