"Kultura je hura!"

Rijeka je domaćin susreta gradova i općina prijatelja djece, glavna tema je kultura

Bruna Matičić

Održan niz radionica za djecu

Održan niz radionica za djecu

Grad Rijeka predstavio je svoju kulturnu priču i pripremio niz aktivnosti s ciljem predstavljanja najvažnijih postignuća u području kulture za djecuU Rijeci je održan 14. Susret gradova i općina – prijatelja djece koji je pod motom “Kultura je hura!” u Rijeci okupio 150 djece i odraslih iz 28 različitih gradova diljem Hrvatske koji nose ovu prestižnu titulu.


Susret gradova i općina – prijatelja djece godišnja je tematska manifestacija na kojoj se razmatraju različite teme i prezentiraju primjeri dobre prakse od interesa za djecu, a budući da je glavna tema ovogodišnjeg susreta kultura, Grad Rijeka zainteresiranim gradovima i općinama predstavio je svoju kulturnu priču i pripremio niz aktivnosti s ciljem predstavljanja najvažnijih postignuća u području kulture za djecu.


Susret je svečano otvoren u dvorani Art – kina, a otvorili su ga predstavnici organizatora, Grada Rijeke i Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, i to zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koji su prisutnima prezentirali primjere dobre prakse u Rijeci te im zaželjeli dobrodošlicu.
– Grad Rijeka od 2005. godine nosi prestižnu titulu grada prijatelja djece. Ova titula naš je ponos, ali i velika obaveza da svakodnevno vodimo brigu o djeci i njihovom zdravlju, odrastanju, obrazovanju, hobijima, pa tako i usmjeravanju u kulturu o čemu svjedoči i projekt Dječje kuće.


Upravo je taj projekt bio jedan od glavnih projekata Europske prijestolnice kulture 2020. u kojem smo stekli brojna iskustva i znanja, a koja rado prenosimo i na druge – rekao je Palčevski.


Zahvalio je svima koji u Rijeci vode brigu o djeci i ulažu veliki trud da naš grad bude što bolje mjesto za život djece te da djeca žive u atmosferi tolerantnosti, ne zaboravljajući svoje korijene i tradiciju, ali i uče o otvorenosti i raznolikosti, jer raznolikost je bogatstvo.


Sanja Škorić ovom je prilikom istaknula kako je Rijeka bila među prvih šest gradova i općina koji su ponijeli titulu prijatelja djece te je čak drugi put domaćin ovog susreta, a budući da je riječ o kulturi naglasila je kako Rijeka ima što pokazati.


– Gradovi i općine prijatelji djece sredine su koje su odlučile interes i dobrobit djece staviti na prvo mjesto. Tako se i grad Rijeka vrlo aktivno posvetio unapređenju zdravlja, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih.


O tome svjedoče brojne pohvale, nagrade i povelje za provedbene akcije – kazala je Škorić dodajući da vjeruje da će mnogi uživati u Dječjoj kući i programima koji su pripremile riječke ustanove za kulturu.


Okupljenima se obratila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.


– Konvencija o pravima djeteta obuhvaća sva prava djece, između ostalog i pravo na igru, razonodu, slobodno vrijeme, ali i sudjelovanje u kulturi.


Drago mi je što su s nama i djeca, predstavnici gradova i općina prijatelja djece koji su prepoznali važnost ostvarivanja kulturnih prava u odrastanju djece u lokalnoj zajednici – zaključila je Pirnat Dragičević.


Svečano otvaranje svojim su izvedbama uljepšali sudionici projekta PjesmaRIca, Maja Bogdanović, Sara Dragelj, Lora Prpić, Mila Zdjelar i Carlo Božić, a program se nakon toga preselio u Art – kvart Benčić te riječke kulturne ustanove, Dječju kuću, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Palaču šećerane gdje se održava panel rasprava “EPK jučer, danas, sutra” te niz zanimljivih i edukativnih radionica za djecu.