Koya – Asian Noodles

Rijeka je dobila novo fora mjesto za klopu. Morali smo isprobati svu egzotiku koju nudi Koya

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Koya – Asian Noodles obogaćuje lokalnu gastro scenu jelima s dalekog istoka.

Riječku gastronomsku scenu prije nekoliko je dana tihim otvorenjem začinio Marko Flego, Vološćanin s čijim smo se kulinarskim potpisima imali prilike susreti dok je radio u GRAD eat, drink & mingle.


Svoja kulinarska umijeća i ljubav prema azijskoj kuhinji zajedno sa suprugom, utkao je u novo hit mjesto u gradu, Koya – Asian Noodles koje smo odmah morali posjetiti.


Tiho otvorenje početkom veljače, kaže nam Marko kroz smijeh, bilo je apsolutna katastrofa zbog koje je ostatak dana proveo u depresiji.


„Htjeli smo da nitko ne zna za otvorenje pa se tzv. soft opening održao u krugu prijatelja i obitelji te ekipe koja je tu slučajno prolazila. Naše neslavno otvorenje prošlo je tako da nam se prvo pokvarila friteza, a onda i pećnica pa smo pokušavali kuhati dok su nam u prostoru bili majstori. Bio je to potpuni show“, smije se naš sugovornik ali dodaje da je već sutra dan sve bilo fantastično.


koya

Marko nam je demonstrirao kao nastaju popularni azijski rezanci, Foto: Vedran Karuza


„Iako sam prvu večer bio depresivan, drugi dan je sve bilo na svome mjestu i bilo je super. Dolazilo nam je mnoštvo ljudi, a neki su se vraćali po ista jela koja su probali dan ranije što mi je bio najveći kompliment“, otkriva Marko u rano subotnje jutro dok prije nego li otvori vrata gostima, ručno izrađuje azijske rezance (asian noodles).


Foto: Vedran Karuza


Street restoran Koya ima poseban meni


Pitamo ga znaju li naši sugrađani štogod o azijskoj kuhinji ili je velikoj većini se ovo novost.


„Dolazilo nam je nekoliko ljudi koji su već znali kakvo je koje jelo, ali većina nije upoznata s azijskom kuhinjom što je zapravo odlično jer nam je cilj gostima predstaviti hranu iz svih regija Azije. Mogu kušati različite delicije, od japanskog ramena do kineskog dandana“, kaže nam Marko.


Usput nam otkriva i da je u prvim danima rada ovog fora konceptualnog street food restorana, najveća potražnja bila za dandanom i classic stir fryom. Dandan se sastoji od pomalo slatkog tahini umaka koji okusom baca na kikiriki i čilija, što je neobičan, ali privlačan spoj okusa“, objašnjava.


Marko Flego i Mario Malnar, Foto: Vedran Karuza


Na meniju koji se sastoji od sedam pomno koncipiranih jela pronašao se i hommage njujorškom kuharu Davidu Changu koji je na našeg sugovornika ostavio snažan dojam.


„Meni je namjerno sastavljen od manje jela jer ovdje nije riječ o hiper-produkciji već pomno stvaranim i biranim namirnicama. Inspiriran američko-azijskom kuhinjom i street restoranima Brooklyna i Manhattana, Chang ima super recept pa sam mu posvetio Chang’s Fried Chicken, jelo koje se sastoji od piletine prvo kuhane na pari, a zatim pržene s vinegretom na bazi soje i rižinog octa“, kaže Marko.


Osim što se azijski rezanci ručno stvaraju nekoliko sati prije otvaranja Koye, doznajemo i da su sve namirnice svježe, bio i od domaćih OPG-ova. Jaja za rezance stižu iz slobodnog uzgoja iz Like, povrće svakodnevno s riječke tržnice, a suncokretovo ulje s plodnih slavonskih ravnica.


„Kod nas prevladava arti-ganale đir, izrađujemo naše azijske rezance, sve iskuhavamo, umake radimo sami i bitno nam je da koristimo eco i bio namirnice. Gradeći jelo od samoga početka sa lijepim i svježim namirnicama dolazimo do konačnog kvalitetnog proizvoda, okusa i nevjerojatnih boja“, dodaje Marko.


Foto: Vedran Karuza


Riječki sustav podrške za novu cool scenu


Marku u kuhinji pomažu kuhari Marin i Petra, a za svoju tek sastavljenu radnu ekipu ima samo riječi hvale uz koje dodaje da vlada nevjerojatan entuzijazam za stvaranje ove nove riječke gastro priče.


Uz gastro delicije ide i delicija u čaši pa doznajemo da se uz azijske specijalitete može naručiti specijalna selekcija craft piva koja za Koyu stiže iz također riječke priče Brewtige iza koje stoje Matea, Andrea i Nika.


Na naš komentar o tome da su se riječke snage udružile u zajedničkom pothvatu, Marko kaže da svi zajedno grade modernu kulinarsku priču uz međusobnu podršku. Tako se na meniju pića pronašla i Monada, riječka coca-cola.


Foto: Vedran Karuza


 


Foto: Vedran Karuza


Smješten u ulici Nikole Tesle, Marko kaže da vlada optimizam i dobrosusjedska podrška lokalnih restorana i kafića zahvaljujući kojoj Rijeka dobiva pravu malu cool scenu oko kolodvora, a ova urbana priča s prvim znacima proljeća planira i vlastitu terasu.


„Naša je vizija da ljudi uz ulicu, kao što rade na onima u Tokiju ili Szechuanu, sjednu sami ili s ekipom i uživaju u finoj hrani te piću, a zatim nastavljaju dalje sa svojim obavezama“, za kraj nam kaže Marko od kojeg smo uspjeli izvući da s proljećem stižu i noviteti na meniju.


Nećemo vam puno otkriti, ali reći ćemo da su nam već unaprijed zamirisale proljetne rolice…


Foto: Vedran Karuza


_


Dok ne stigne terasa, sve što nudi Koya – Asian noodles, možete provjeriti i naručiti kontaktom dostupnim na njihovoj Facebook, Instagram i službenoj stranici.


_