Navala na studentska naselja

Riječko Sveučilište sve je popularnije. Nažalost, utrku za domski smještaj izgubilo je čak 900 studenata

Ingrid Šestan Kučić

Rast potražnje za smještajem u domu odraz je popularnosti riječkog Sveučilišta, niske cijene smještaja, ali i pandemije jer je teško i skupo studentima unajmiti privatni stan kada ne znaju kada će i koliko nastava biti uživo, a koliko onlineRIJEKA – Gotovo 900 studenata Sveučilišta u Rijeci izgubilo je u utrci za smještaj u studentski dom, jer je za 1.250 ležajeva Studentski centar Rijeka zaprimio 2.190 molbi, što je čak 200 prijava više nego lani. Naime, prošle je godine u toj utrci sudjelovalo 1.980 studenata.


Hostelski kreveti


Najavljujući da će prvi tjedan kolovoza biti objavljena privremena lista jer se zahtjevi studenata još obrađuju ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević kaže da će konačne liste biti objavljene krajem kolovoza.


– Nakon objave privremenih listi kreće žalbeni rok od 8 dana. Očekujemo da će broj studenata ispod crte biti nešto manji jer će biti nevažećih molbi, ali opet se radi o solidnom broju studenata koji neće naći smještaj u domu. Pokušavamo im pomoći koliko možemo. Nedavno smo objavili brošuru s uputama za traženje smještaja. Kontaktirali smo s i riječkim hostelima tražeći da ponude nižu cijenu smještaja za studente i dva su se odazvala na naš zahtjev. Međutim, za studente je hostelski smještaj skup. Stotinjak kuna za noć im je puno i to može biti rješenje za dvadesetak ili tridesetak studenata koji su prvi ispod crte. Naime, pretpostavljamo da će se kroz mjesec ili dva crta pomaknuti te da će ti studenti dobiti priliku smještaja u dom. Također, imamo svoju Facebook stranicu koja služi isključivo traženju privatnog smještaja, ali sve je to malo. Svjesni smo da je najbolje rješenje smještaj u domu, objašnjava ravnatelj.
Rast potražnje za smještajem u studentskom domu, dodaje, odraz je popularnosti riječkog Sveučilišta među studentima izvan Rijeke, ali i pandemije te niske cijene domskog smještaja.


– Riječko Sveučilište je privlačno studentima, a pored toga imamo najnižu cijenu smještaja u Hrvatskoj te je i to jedan od faktora koji utječe, ali i pandemija. Teško je studentima naći privatni smještaj u uvjetima kada ne znaju kada će i koliko nastava biti uživo, a koliko online, kaže Jurjević.


Ta najniža cijena u Hrvatskoj iznosi 385 do 400 kuna u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, a cijena ovisi o odabiru smještajne jedinice, dok je cijena smještaja na Trsatu nešto veća te iznosi 557,50 kuna mjesečno. Iako je čak 900 studenata ostalo ispod crte, Jurjević kaže da postoji mogućnost još jednog javnog poziva studentima za smještaj, a razlog je Studentsko naselje Trsat.


Rezervirani kreveti


– Prema pravilniku od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente s lošim socioekonomskim statusom, čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju.


To je uvjet EU-a koji mora poštovati Studentski centar, kao i uvjet da se objekti na Trsatu ne mogu koristiti u komercijalne svrhe, kao što je hostelski smještaj. S obzirom na to da još nismo pregledali sve molbe, trenutačno ne znamo je li se javio dovoljan broj studenata koji ispunjavaju taj uvjet. U sličnoj je situaciji i Studentski centar u Varaždinu gdje su se smještajni kapaciteti također gradili sredstvima EU-a.


Njima se dogodilo da nije bio prijavljen dovoljan broj studenata s tim uvjetom i ponovili su javni poziv. Mi ćemo odluku donijeti nakon što vidimo o kojem se broju studenata radi, najavljuje ravnatelj.


I smještaj ostalih studenata ovisit će o broju studenata s lošijim ekonomskim statusom jer se prošle godine dogodilo da su svi studenti s tim statusom bili smješteni na Trsat. Što se ostalih studenata tiče, u pravilu se na Trsat smještaju studenti koji pohađaju fakultete locirane od Ekonomskog fakulteta prema istoku, a ostali idu u naselje na Podmurvicama.


Turisti na Podmurvicama


U Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« trenutačno umjesto studenata borave turisti i to njih tridesetak. Naime, Studentski je centar odlučio dio smještajnih kapaciteta tijekom ljeta pretvoriti u hostelski smještaj, a naselje na Podmurvicima primat će turiste sve do kraja kolovoza. Tako se u jednokrevetnoj sobi može noćiti za 190 kuna, u dvokrevetnoj 240 kuna, a u apartmanu za 380 kuna.