Dani Sveučilišta

Riječko Sveučilište podijelilo zahvalnice institucijama i znanstvenim timovima. Evo nagrađenih

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nizom događanja slavi se 49. godišnjica Sveučilišta u Rijeci.



Dodjelom zahvalnica za izniman angažman u pandemiji koronavirusa Sveučilište u Rijeci je započelo s obilježavanjem svojih Dana kojima će se nizom događanja proslaviti 49. godišnjica riječkog Sveučilišta.


Čestitajući institucijama koje su dobile zahvalnice, kao i znanstvenim timovima – dobitnicima natječaja Hrvatske zaklade za znanost, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da nema boljeg načina za započinjanje obilježavanja Dana Sveučilišta od dodjele zahvalnica onima koji su u protekle dvije godine učinili posebne iskorake.


– Zahvalnice dodjeluje Senat Sveučilišta na prijedlog Uprave Sveučilišta institucijama koje su posebnim angažmanom i požrtvovnosti učinili da lakše prebrodimo protekle dvije pandemijske godine.




Također, zahvalu dobivaju i predstavnici znanstvenih timova koji su se bavili projektima Hrvatske zaklade za znanost.


Sveučilište u Rijeci kao dio zajednice osjeća da ima obvezu zahvaliti se svima onima koji su naš život učinili u vremenima pandemije lakšima, istaknula je rektorica.



Posebno se osvrnula i na pet znanstvenih timova podsjetivši da je od 11 projekata Hrvatske zaklade za znanost prije dvije godine njih pet došlo na riječko Sveučilište.


– Trebalo je u vrlo kratkom vremenu pripremiti i prijaviti projekte te ih provesti u teškim i zahtjevnim okolnostima, kazala je rektorica.


Ujedno se osvrnula i na trenutnu situaciju ustvrdivši da se nalazimo pred dilemom vraćanja na staro ili započinjanja nečeg novog


– Moramo biti oprezni i pažljivi. Pitanje je moramo li čekati ili moramo djelovati. Ako se mene pita moramo djelovati.


Nikako ne bismo htjeli da se vraćamo na staro, pogotovo ne bismo htjeli da se vraćamo na staro prije dileme staro ili novo, poručila je prof.dr. Prijić Samaržija.



Prorektor za strateške projekte prof.dr. Saša Zelenika kao baštinu krize istaknuo je da su znanstvena zajednica i povezane institucije promovirali pouzdanje u znanje i znanost, dok je prorektor za znanost i umjetnost prof.dr. Gordan Jelenić podsjetio da se za dobivanje projekta Hrvatske zaklade za znanost natjecalo 98 timova, a projekte je evaluirao širok spektar stručnjaka.


Nagrađene institucije su: Klinički bolnički centar Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Primorsko-goranske županije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta, Thalassotherapia Opatija, Studentski zbor Medicinskog fakulteta, Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija i Studentski zbor Fakulteta dentalne medicine.


Zahvalnice su dobila i tri znanstvena tima Medicinskog fakulteta, a preuzeli su ih dr. Paola Kučan Brlić, dr. Maja Cokarić Brdovčak te prof.dr. Felix Wensveen, kao i tim izv.prof.dr. Ane Meštrović s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija te tim izv.prof.dr. Dalide Rittossa s Pravnog fakulteta.