Dies Academicus

Riječko Sveučilište obilježava 48 godina: “Ove godine naša je društvena energija kolala virtualnim prostorima”

Ingrid Šestan Kučić

Snježana Prijić Samaržija

Snježana Prijić Samaržija

Bit će održana svečana promocija nove generacije doktora znanosti, kao i dodjela počasnog doktorata te počasnih zvanja i potvrdnica redovitim profesorima izabranima u trajno zvanjeDvotjednim događanjima povodom Dies Academicusa Sveučilište u Rijeci danas je započelo s obilježavanjem svoje 48. godišnjice postojanja.


Iako će se svi događaji zbog epidemiološke situacije odvijati u virtualnom okruženju, kao i svake godine bit će održana svečana promocija nove generacije doktora znanosti, kao i dodjela počasnog doktorata te počasnih zvanja i potvrdnica redovitim profesorima izabranima u trajno zvanje.


Održat će se i dodjela nagrada za nastavnu izvrsnost, rektorovih nagrada studentima te će se predstaviti zbornik znanstvene konferencije »Covid-19 Messages – O pandemiji iz pet perspektiva«, kao i dobitnici inicijalnih potpora za mlade znanstvenike.
U povodu otvorenja Dana Sveučilišta, rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija osvrnula se na proteklu godinu.


– Iza nas je godina u kojoj smo se suočili s promjenom života bez presedana, ali i godina u kojoj smo postigli brojne međunarodne uspjehe, djelovali kao članica uglednih europskih mreža sveučilišta i ušli u najbolje svjetske sustave rangiranja.


Bila je to i godina u kojoj smo na jedinstveno participativan način intenzivno promišljali sveučilište i zacrtali naše ciljeve u novoj strategiji.


Živjeli smo virtualno obrazovanje, virtualnu mobilnost, virtualnu znanost i virtualne odnose. Naša je društvena energija kolala virtualnim prostorima.


Međutim, obrazovanje ni u jednom trenutku nije stalo, naša istraživanja nisu stala, naša globalna razmjena ideja nije stala.


U svakom trenutku bili smo s našim studentima kao što su i oni, baš u svakom trenutku, bili uz nas. Zajedničkim snagama svih ljudi sveučilišta iznašli smo način da se kretanje nastavi, prilagodili smo se.


Iako potaknut nuždom, naš je način po mnogočemu bio jedinstven, nismo bili pasivni niti se opirali promjeni, uvijek smo nastojali osnažiti mudrost kolektivne inteligencije i biti korak ispred.


To svjedoči da je u nama još neprepoznata moć promjene. U tome prepoznajem našu ogromnu snagu, istaknula je rektorica.