Već stižu ponude za suradnju

Riječko sveučilište: Dolazak superračunala »Bure« nestrpljivo čekaju i privrednici

Ingrid Šestan Kučić

Riječko sveučilište tek je potpisalo ugovor o kupnji nove opreme koja bi trebala stići krajem rujna ili početkom listopada, a već se javljaju potencijalni partneri zainteresirani za korištenje tog budućeg najbržeg superračunala u HrvatskojRIJEKA   Iako je ugovor o kupnji najjačeg superračunala u Hrvatskoj »teškog« 45 milijuna tek potpisan, a okončanje njegove instalacije predviđa se krajem rujna ili početkom listopada Sveučilište u Rijeci već je dobilo niz upita za korištenje njegovih kapaciteta, a prema riječima prorektora za informatizaciju prof. dr. Zlatana Cara do sada su s tri tvrtke pokrenuti ozbiljni pregovori o korištenju opreme kakve u krugu od 500 kilometara nema.


U vrhu svijeta


– O imenima potencijalnih partnera ne mogu govoriti, ali mogu reći da se uglavnom radi o tvrtkama kćerima velikih inozemnih kompanija iz područja inženjerstva i biotehnologije, odnosno razvoja lijekova i određenih kemijskih spojeva. Riječ je o ozbiljnim pregovorima i s nekima od njih već smo prijavili EU projekte, a ono što je naša intencija nije iznajmljivanje opreme već stvaranje dodatne vrijednosti, kaže prof. dr. Car.


Superračunalo nazvano Bura bit će 40 puta brže od trenutačno najbržeg superračunala u Hrvatskoj, Isabelle u zagrebačkom SRCE-u te će, prema trenutačno dostupnoj ljestvici HPC Top500 postati 249. najbrže računalo na svijetu i to u kategoriji komercijalnih instalacija.
– Prema trenutnoj aktualnoj listi zauzimat ćemo 36. mjesto među istraživačkim instalacijama, a 49. mjesto među sveučilišnim instalacijama. Za Buru će se osigurati stotinjak četvornih metara prostora u Centru za napredno računanje i modeliranje u zgradi Sveučilišnih odjela i to će biti posljednja oprema koja će u okviru projekta razvoja istraživačke infrastrukture na Kampusu čija vrijednost iznosi 24 milijuna eura stići na riječko Sveučilište. Ujedno je riječ o najvećoj pojedinačnoj nabavi u sklopu tog projekta, ali i o najkompleksnijoj opremi, navodi prorektor.


Uz istraživačke projekte na Sveučilištu u području biotehnologije, biomedicine, nanoznanosti, mikroznanosti, građevinarstvu i prirodnim znanostima, očekuje se da će superračunalo koristiti i partneri na istraživačkim i razvojnim projektima iz gospodarstva, ali i lokalna te regionalna samouprava.


Velike mogućnosti


– Riječ je o opremi koja otvara nevjerojatne mogućnosti i od koje će imati koristi cjelokupna hrvatska akademska zajednica, ali i industrija u Hrvatskoj i regiji. To je ujedno i naš cilj, suradnja s privredom i podizanje poduzetničkih kapaciteta, poručuje prof. dr. Car.


Sveučilište već ima akademske i istraživačke partnere u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji koji su spremni pomoći i pri tome povući sredstva iz EU fondova, a na pitanje koliko će potencijalnog korisnika koštati usluga korištenja opreme odgovara da se tu radi o troškovima od nekoliko tisuća pa do nekoliko stotina tisuća eura.


– Ovisi o tome o čemu se radi. Primjerice, je li u pitanju simuliranje savijanja neke šipke ili pak dinamičko ponašanje broda u pogonu. Ono na čemu sada radimo je inicijativa da tvrtkama omogućimo sufinanciranje korištenja kapaciteta Bure preko EU fondova. Kroz određene programe može se financirati i do 80 posto troškova koji će nastati, najavljuje prorektor. Zaključujući kako se na superračunalima rade simulacije prilikom istraživanja nafte u moru, kreš testova automobila ili pak djelovanja novih lijekova prof. dr. Car navodi da je sve to jeftinije i brže raditi kroz simulacije na superračunalima nego uživo.