Vrijedni planovi

Od Parka lovora na Kantridi do Drvene galerije: Riječko lokalno partnestvo predstavilo projekte za tekuću godinu

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od 12 prijavljenih, šest projekata će biti i realizirano - Park lovora na Kantridi ozelenit će se autohtonim biljem, obnovit će se klupe ispred OŠ »N. Tesla«, iza Sjenice dobrih želja stoje Pegaz i MO Orehovica, u srcu grada nastat će Džepni park, a Urbana voćna šetnica i Zeleni kvart na BelvederuRIJEKA – Drago mi je da možemo predstaviti projekte Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2021. godini, koji smo započeli davne 2005., dakle prije punih sedamnaest godina, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel na samom početku predstavljanja prihvaćenih projekata.


– To je samo jedan od modela u kojem se primjenjuje participativno budžetiranje u aktivnostima naših mjesnih odbora. Osiguravamo novac za zanimljive projekte za koje predstavnici mjesnih odbora sami određuju što im je najvažnije, dok drugi dio sami podnositelji projekata participiraju kroz donacije, ali i volontiranje. Upravo je volonterstvo bit ove priče, jer na taj se način aktivno potiču članovi zajednice na društveno odgovoran rad, rekao je Obersnel, podsjetivši da se tijekom ovih 17 godina kroz projekte uključilo 26 od 34 mjesna odbora koji egzistiraju na riječkom području. Zbog problema s pandemijom ove godine je za projekte izdvojen nešto manji novčani iznos, oko 140 tisuća kuna, dok je svih ovih godina iz gradskog proračuna izdvajano oko 200 tisuća. No, projekti koji su odabrani nisu ništa manje vrijedni ili nevažni, dapače, od 12 prijavljenih, šest će ih biti realizirano, dodao je Obersnel.


Drvena galerija


Hvalevrijedan projekt svakako je Park lovora na Kantridi, a nositelj druge faze njegova uređenja je PD Kamenjak. Time će se do kraja riješiti problem ilegalnog odlaganja otpada na prostoru između Dječje bolnice i Doma umirovljenika Kantrida. Ne samo da će se povećati mogućnosti za šetnju u prirodi, bavljenje sportom i rekreacijom, igrom u sigurnom šumskom ambijentu, već će se moći provoditi razni edukativni školski i predškolski programi škole u prirodi. Projektom će se Park lovora urediti i ozeleniti autohtonim biljem na površini veličine poput parka na Mlaki. Bit će novca i za izgradnju Drvene galerije, jedinstvene izložbe skulptura, interaktivnih instalacija i smjerokaza, a bit će izrađeni od drvnog otpada prikupljenog tijekom čišćenja i uređenja samog parka.
– Tim projektom bit će uključeni ne samo članovi PD-a Kamenjak i volonteri, već i djelatnici Čistoće, mališani Dječjeg vrtića, ali i Dom umirovljenika, kazala je prilikom predstavljanja ovog programa Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke.


Sjenica dobrih želja


Projektom Sportskog susjedstva grupe građana Kvart za 5, predviđena je obnova drvenih klupa ispred OŠ »Nikola Tesla«, a riječ je zapravo o nastavku višegodišnje suradnje Riječkog programa lokalnog partnerstva s istoimenom školom, MO Školjić-Stari grad te građanskom inicijativom u uređenju prostora ispred Škole.


Sjenica dobrih želja projekt je pak Udruge Pegaz. Oni nastavljaju s uređenjem javne površine na području MO-a Orehovica. Taj projekt uključuje izgradnju drvene sjenice namijenjene za boravak, terapijske intervencije i rekreaciju djece s poteškoćama u razvoju, mladih osoba s invaliditetom, ali i svih ostalih sugrađana. Džepni park Lešnjak koji je prijavio MO Školjić-Stari grad je projekt kojim će urediti usku zelenu površinu između dvorišta crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ulice Đure Šporera, dok će se projektom Urbana voćna šetnica Karate kluba Belveder hortikulturno urediti zelene površine južno od dječjeg igrališta u Ulici A. Mamića na Belvederu.


Projektom Zeleno srce kvarta grupe građana Kvart za grad, predviđeno je čišćenje i sadnja stabala na rubnom dijelu Ulice Aleksandra Mamića, prostora koji se trenutno koristi za parkiranje automobila.