Muon g-2 eksperiment

Riječki znanstvenici Marin Karuza i Vedran Vujnović doprinijeli velikom otkriću iz svijeta fizike!

Helena Fogas

Rezultati su s velikim zanimanjem dočekani u svijetu znanosti jer dovode u pitanje dio postavki jedne od temeljnih teorija u fizici – takozvanog Standardnog modela fizike česticaRIJEKA – Znanstvenici Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Marin Karuza i Vedran Vujnović dali su svoj doprinos intrigantnim rezultatima velikog međunarodnog Muon g-2 eksperimenta, koji se provodi u američkom laboratoriju Fermilab.


Prvi rezultati koje je Fermilab objavio dočekani su s velikim zanimanjem u svijetu znanosti jer dovode u pitanje dio postavki jedne od temeljnih teorija u fizici – takozvanog Standardnog modela fizike čestica i daju naznake o postojanju još neotkrivenih čestica ili sila, priopćeno je sa Sveučilišta u Rijeci.


Kako se navodi, objavljeni rezultati pokazuju da se mioni (eng. muon), vrsta fundamentalnih čestica, ponašaju na način koji nije predviđen Standardnim modelom fizike čestica. »Novi rezultati potvrđuju one koje je dobio prethodni eksperiment izvođen prije dva desetljeća u američkom laboratoriju Brookhaven. Ova dva seta rezultata u kombinaciji predstavljaju snažan dokaz da je najbolji teorijski model o svijetu elementarnih čestica nekompletan i upućuju na uzbudljivu novu fiziku. Jedno je od mogućih objašnjenja postojanje još neotkrivenih čestica ili sila, zaključak je kolaboracije naveden u službenom priopćenju iz Fermilaba«, navodi se u objavi Riječkog sveučilišta te dodaje kako je veliki međunarodni projekt Muon g-2, pokrenut još 2012. Provodi se u američkom laboratoriju Fermilab na velikom ubrzivaču čestica, a u njemu u sklopu velike znanstvene kolaboracije sudjeluje skoro 200 znanstvenika iz sedam zemalja i s 35 institucija.
Znanstvenici Odjela za fiziku UNIRI u projekt su uključeni na temelju prethodne suradnje Marina Karuze s talijanskim Nacionalnim institutom za nuklearnu fiziku (INFN) – institucijom koja je ujedno i službeni član Muon g-2 kolaboracije.


Riječki su znanstvenici svoj doprinos dali ponajviše kroz ekspertizu iz područja optike i preciznih mjerenja. Rješenje grupe u čijem su radu sudjelovali pročelnik Odjela za fiziku Marin Karuza i Vedran Vujnović bilo je da se umjesto velikim brojem optičkih vlakana koristi nizom polupropusnih zrcala koja bi trebala stajati ispred detektora.


– Naš je koncept bio inovativan u ekonomskom smislu – umjesto uobičajene upotrebe vrlo jakog lasera, zahtijevao je jeftiniju opremu i nudio je veću sigurnost. Na kraju taj inovativni koncept ipak nije korišten u eksperimentu, no tehnička rješenja koja smo primjenjivali te znanje stečeno u mjerenjima u Laboratoriju za nelinearnu i kvantnu optiku NANORI i OFRI Sveučilišta u Rijeci poslije su primijenjeni u sustavu za kalibraciju koji je korišten na eksperimentu – kazao je Karuza. Vedran Vujnović napravio je diplomski rad na tu temu, a inovativan je koncept objavljen i u znanstvenom članku.


Karuza dodaje i da se sudjelovanjem u takvim međunarodnim projektima stječu nova znanja i vještine koja se onda »donose« na Sveučilište u Rijeci.