Od 21. veljače

Riječki vrtići More, Sušak i Rijeka idu u štrajk! Odgojiteljice poslale poruku gradonačelniku

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Sindikalni zahtjevi odnose se na sve zaposlene u gradskim vrtićima, a podrazumijevaju podizanje osnovice plaće do razine koja je zakonski zajamčena.Riječki gradski vrtići More, Sušak i Rijeka od 21. veljače idu u štrajk koji će, kako je na konferenciji za novinare najavila predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, potrajati sve do ispunjenja zahtjeva.


Sindikalni zahtjevi, dodala je odnose se na sve zaposlene u gradskim vrtićima, a podrazumijevaju podizanje osnovice plaće do razine koja je zakonski zajamčena.Što to znači za roditelje?
Štrajk zaposlenika vrtića za roditelje će značiti da za djecu koja ne budu imala mogućnost alternativnog smještaja biti organizirano dežurstvo, odgajatelji neće provoditi odgojno-obrazovni rad i bit će organizirani samo minimalni poslovi smještaj.Dok ne budemo imali treći korak, a to je datum do kada će Grad Rijeka isplatiti punu osnovicu na koju imamo pravo nećemo odustati.


– Naše plaće u sustavu dječjih vrtića moraju biti najmanje kao plaće zaposlenih u osnovnim školama.


Od 2019. godine ovaj sindikat kroz socijalni dijalog vodi postupak postepenog podizanja plaća kako bi se došlo do krajnjeg rezultata, odnosno do osnovice od 6.044,51 kuna.


Trenutna osnovica je 5.211,21 kuna. Radi se o zaostajanju u plaći koje je veće od 800 kuna.


Smatramo da od 2019. godine uz sva naša nastojanja i dijalog te kolektivno pregovaranje koje se vodilo nije dovelo do rezultata.Poslale poruku gradonačelniku


Radnici više nemaju strpljenja čekati da se vlasti u Gradu Rijeci dovedu u situaciju da su svjesni da na ulaganje u obrazovanje trebaju gledati kao na ulaganje u budućnost, a ne kao trošak i da trebaju biti svjesni da će zaustavljanjem rada u vrtićima doći do nečega što nitko ne želi.


U međuvremenu je održan jedan sastanak s gradonačelnikom i došli smo blizu rješenja, no ukoliko se to rješenje ne dogodi do dana početka štrajka mi u štrajk idemo i odustati nećemo do ispunjenja zahtjeva jer to od nas očekuju naši članovi.Prva dva koraka su dogovorena. Pokazali smo spremnost da do zakonom zagarantirane osnovice dođemo u tri koraka, no dok nemamo garanciju kada će treći dio biti isplaćen ne možemo obustaviti naše aktivnosti.


Pozivam gradonačelnika i suradnike da shvate ozbiljnost situacije jer vjerujem da roditelji koji nam daju podršku ne smiju biti stavljeni u situaciju da ne znaju gdje će 21. veljače dovesti svoje dijete, poručila je Žilić.


Molba roditeljima


Ujedno je dodala da su trenutno u usuglašavanju nužni poslovi, jer se vrtići u potpunosti neće zatvoriti.– Molim roditelje da shvate da je ovo jedini način na koji radnici gradskih riječkih vrtića mogu doći do ostvarivanja svojih prava, jer sav socijalni dijalog do sada nije urodio plodom.


Nadamo se ipak da do konačnog štrajka neće doći i da ćemo tijekom idućeg tjedna biti pozvani od strane Grada da čujemo jesu li pronašli sredstva za ostvarivanje našeg cilja.


Ljudima je dosta slušanja kako su djeca na prvom mjestu, a onda one koje s njima rade stavlja se na zadnje mjesto. To je nešto su što svi radnici riječkih gradskih vrtića osudili i ne žele više čekati, upozorila je Žilić.


Potpredsjednica Sindikata, Ingrid Čavić, ponovila je da je situacija u sva tri gradska vrtića alarmantna