OD 7 SATI

Riječki vatrogasci od danas su u štrajku, kažu da neće odustati od zahtjeva

Marinko Glavan

Ilustracija Foto Sergej Drechsler

Ilustracija Foto Sergej Drechsler

Javna vatrogasna postrojba obustavlja radVatrogasci javne vatrogasne postrojbe Rijeka kreću u štrajk, danas u 7 sati ujutro, nakon što su prije tjedan dana propali i zadnji pokušaji mirenja i dogovora s poslodavcem, Gradom Rijekom oko njihovih zahtjeva za povećanjem osnovice plaća.


Nema odustajanja


Riječki vatrogasci će, za vrijeme štrajka, i dalje izlaziti na intervencije spašavanja ljudskih života i imovine od požara, poplava i drugih nepogoda, ali neće raditi na ostalim uobičajenim poslovima, poput osiguranja sportskih i drugih priredbi, potvrdio je Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka u čijem su članstvu gotovo svi od oko 140 zaposlenih u JVP-u Rijeka.


– Građani ne trebaju strahovati od toga da nećemo izlaziti na hitne intervencije. To ćemo i dalje činiti, jer to je naša dužnost i ničija sigurnost neće biti ugrožena. Gasit ćemo požare i intervenirati u slučaju različitih drugih nepogoda i nesreća, ali nećemo raditi ostale poslove koji nisu direktno vezani uz hitne intervencije.
Nećemo ni odustati od naših zahtjeva koji su više nego opravdani, jer smo među slabije plaćenim vatrogascima u profesionalnim vatrogasnim postrojbama, a plaća se već dugi niz godina nije povećavala.


I dalje smo spremni prekinuti štrajk u trenutku kada poslodavac prihvati naše zahtjeve o povećanju osnovice plaća, o drugim zahtjevima dogovor je već postignut, rekao je Hibler.


Pokušaj mirenja vatrogasaca i Grada Rijeke okončan je prije tjedan dana, nakon što su usuglašeni svi zahtjevi, osim onog o povećanju osnovice plaće.


Vatrogasci su već tada najavili pokretanje štrajka, nakon što njihov Sindikat odradi sve zakonom predviđene procedure, a kako su ih u međuvremenu odradili, ispunjeni su svi uvjeti za pokretanje štrajka s današnjim danom.


Sindikat vatrogasaca na početku pregovora s Gradom, prije oko mjesec dana, zatražio je povećanje osnovice plaće s 1.875 kuna na 2.100 kuna mjesečno, što se množi s koeficijentom složenosti posla pojedinog vatrogasca, uz isplatu mjesečne naknade za topli obrok od 400 kuna.


Grad je ispočetka u pregovorima nudio povećanje osnovice za šest posto, na što Sindikat vatrogasaca nije pristao te je pokrenut službeni postupak mirenja.


Tijekom postupka mirenja, Grad je vatrogascima ponudio povećanje osnovice za desetak posto, odnosno na oko 2.060 kuna, što vatrogasci nisu prihvatili, ustrajući na svom, kako ističu, posve opravdanom zahtjevu za povećanjem osnovice na 2.100 kuna tako da su finalni pregovori propali oko razlike od svega četrdesetak kuna mjesečno.


Plaće od 5.500 do 5.800


Inače, prema podacima Sindikata, neto plaća vatrogasca u JVP-u Rijeka, s pet godina staža i bez poreznih olakšica, kreće se između 5.500 i 5.800 kuna mjesečno, čime, kako tvrde, spadaju među slabije plaćene profesionalne vatrogasce.


Prema prošlotjednom objašnjenju gradonačelnika Marka Filipovića, Grad je vatrogascima ponudio deset-postotno povećanje plaće, uz isplatu za topli obrok, čime bi im, tvrdi, neto plaća narasla između 900 i 1.500 kuna, a za što bi Grad osigurao 2,9 milijuna kuna na godišnjoj razini.


Filipović je osporio i navode Sindikata o prosječnoj plaći, tvrdeći kako se ona u neto iznosu kreće od 6.600 do nešto više od 13.400 kuna.