Hinko Mance

Riječki vatrogasci i noćas imali intervencije zbog poplava: ‘Vode je toliko da prodire kroz zemlju u podrume’

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

"Trebat će čekati da se zemlja malo isuši u idućih dan dva", tumači ManceIako neusporedivo s noći sa srijede na četvrtak, kad su imali preko stotinu intervencija, riječki vatrogasci nisu mirovali ni noćas.


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance izjavio je jutros u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, kako je kiša na trenutke jako padala i noćas, te su imali četiri intervencije u obiteljskim kućama zbog prodiranja vode u podrumske prostorije i prokišnjavanja krovova.


Dodaje kako ima objekata koji se pune vodom i stalno se radi na sanaciji.
Problem pritom nije samo kiša.


“Velike količine oborina su pale i u okolici, a Rijeka je tako konfigurirana da se voda s okolnih brda slijeva u nizinu, pa dok se taj bazen ne isprazni, logično je da će voda dolaziti do mora. To izaziva prodiranje vode kroz zemlju u podrumske prostorije, trebat će čekati da se zemlja malo isuši u idućih dan dva”, tumači Mance, koji danas očekuje još nekoliko intervencija.


No stanje ne bi trebalo biti dramatično, jer prema najavama meteorologa, danas ne bi trebalo pasti više od dodatnih 50 do 60 litara oborine po četvornom metru, što je količina koju sustav može podnijeti.


Na terenu je noćas, dodao je još Mance, bilo tridesetak vatrogasaca.


HVZ: Velik broj vatrogasnih intervencija


Tijekom cijelog jučerašnjeg dana zabilježen je veliki broj dojava za potrebom angažiranja vatrogasaca na području Rijeke.


Vatrogasne intervencije uključivale su uklanjanje prepreka s prometnica te ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, a zabilježeno je oko 150 tehničkih intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja.


Na ovim intervencijama ukupno je sudjelovalo 120 vatrogasaca, a vatrogasne snage su i dalje na terenu i nastavljaju sa sanacijom poplavljenih objekata.