Discover e-volunteering

Riječki “Upoznajmo svoj grad…” najbolji volonterski projekt u Europi

Biljana Savić

Projekt »Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli« Centra tehničke kulture Rijeka osvojio je prvo mjesto na natjecanju »Discover e-volunteering«, a nagrada od 2000 eura dodijeljena je na završnoj večeri u Varšavi 17. lipnjaRIJEKA Projekt  »Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli« Centra tehničke kulture Rijeka osvojio je prvo mjesto na natjecanju »Discover e-volunteering«. Nagrada je dodijeljena na finalnoj večeri u Varšavi 17. lipnja ove godine, a sastoji se i od novčanog dijela u iznosu od 2.000 eura. »Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli« zapravo je jedini projekt iz Hrvatske koji je ušao u finalni dio natjecanja, a odvijao se putem internet stranice poljskog projekta »The E-volunteering Project«, sakupio najveći broj glasova i u Rijeku donio nagradu za najbolji e-volonterski projekt. U Poljsku su stigle 72 prijave iz 24 zemlje, od čega 49 za provedene projekte i 23 za nove projektne ideje. 


 – Ovo je izuzetno vrijedan projekt, jer motivira socijalno isključene skupine na aktiviranje i rad. Ovaj projekt potiče na uključivanje i druženje, povezuje staro, odnosno kulturnu industrijsku baštinu i nove, suvremene digitalne tehnologije,  povezuje stare i mlade, kazo je zamjenik riječkog gradonačelnikja Marko Filipović na konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovale i voditeljica Službe za eUpravu Grada Rijeke Tatjana Perše, volonterka Višnja Čandrlić direktorica Centra za tehničku kulturu Olivera Stanić, voditeljica projekata u CTK-u Zagorka Prce i voditeljica volonterskog programa Udruge Smart Marta Hauser.


Kako je rečeno novinarima, projekt »Upoznajmo svoj grad da bismo ga vise voljeli« nastao je 2010., a prve aktivnosti počele su 2011. godine, koje su se sastojale od organiziranih mjesečnih obilazaka grada Rijeke popraćenih reportažom, foto galerijom ili videom koji su bili objavljeni na nekoliko internet stranica.
Osnovan je i e-klub, u obliku Facebook grupe, koji je služio kao virtualna platforma za dijeljenje multimedijalnih sadržaja, ali i znanja i iskustava o Rijeci i njenoj baštini, za sve uključene u projekt. Projekt na taj način korisnike potiče da razvijaju svoje informatičke vještine širenjem znanja o Rijeci, čime doprinose višem cilju dijeljenja znanja o riječkoj kulturnoj baštini.


U posljednje tri godine održano je 18 obilazaka i 3 predavanja. Projekt su osmislile djelatnice CTK Rijeka u suradnji s volonterkama CTK 50+, medu kojima su se posebno istaknule Višnja Čandrlic i Hermina Buneta. Tijekom nekoliko godina u projekt su bili uključeni polaznici multimedijalne i novinarske radionice u CTK Rijeka, čime su povezane isključene društvene skupine – djeca, mladi i stariji. Osim njih, sudjelovali su i volonterke Pro Torpeda, kao i novinari portala MojaRijeka.hr.