U očaju

Riječki ugostitelji spremaju se na najgori scenarij: “Što će nam manji porez kad je korona ubila dobit”

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Imamo 70 sjedećih mjesta, a sad ćemo ih imati 15, a ni to nam neće trebati jer ljudi ne vole zabrane, radije će ostati kod kuće, kaže ugostitelj Željko Delić, dodajući rezignirano da je smanjenje poreza na dobit besmisleno kad nemaju ni prihoda ni dobiti



Jučerašnje sunčano jutro u Rijeci po običaju je sve goste restorana i kafića namamilo na terase, pa se nove COVID-mjere za ugostitelje, koje uključuju sve i svašta, pa i »koronaredare«, nisu uočavale.


Tako nismo mogli ni vidjeti kako izgleda kad korisna površina objekta ima četiri četvorna metra površine po svakom gostu, a da se ostale mora zamoliti da izađu ili da čekaju pred vratima dok netko ne izađe.


I kako to izgleda kad su stolovi međusobno udaljeni najmanje tri metra, kako bi za svakog gosta bila osigurana četiri kvadrata površine prostora? Nismo vidjeli ni COVID-redara.




Ni maske na licima gostiju unutar objekta nismo vidjeli, izuzev nekolicine koji su ušli platiti račun, pa na mot konobara zbunjeno stavili masku. Jer, bez maske se smije samo sjediti za stolom, a stajanje ili sjedenje za šankom također nije dozvoljeno.


No, kiša će, jugo će, kažu. Terase neće biti privlačne, i što onda?


Pa evo, vlasnik brasserie AS Željko Delić će zatvoriti.


– Mislite sad? Baš zatvoriti?


Pad prometa


– A što ću? Danas ću razgovarati s radnicima pa ćemo vidjeti. Sigurnije im je i bolje biti na birou, nego raditi bez plaće. Pa gledajte, do lipnja nema šanse da će biti posla. Žao mi je zbog ljudi, što se mene tiče, ja bih bio zatvorio još u ožujku, čim je počela frka, svaki mjesec sam dodavao za plaće od moje privatne imovine i više nemam.


A ugovor o najmu istječe nam u lipnju, pa opet ne znamo što ćemo. A i za koga ćemo raditi? U ovakvim uvjetima gosti nam neće ni dolaziti u restoran ručati. Imamo 70 sjedećih mjesta, a sad ćemo ih imati 15, ali ni tih 15 nam neće biti potrebno jer ne vole ljudi to, radije će ostati kod kuće.


Ovo je lokal za ljude od 35 godina nadalje, ti ljudi se paze, fast foodovi i ova mjesta za mlade neće puno izgubiti, dapače. A i ova godina nije imala veze s turizmom, jer gost koji dođe na noćenje u hostel za 100 kuna, sigurno neće ručati za 100 ili 150 kuna, kupit će za 7 kuna u pekari meksičku pitu i eto, kaže nam ovaj poznati riječki ugostitelj.



– Da bi država dala potpore, traži pad prometa od 60 posto, a mi imamo 48 posto. S 10 posto pada prometa vi već radite negativno, a s 48 posto radite svaki dan s dvije-tri tisuće kuna gubitka. Prošli mjesec za plaće sam morao izdvojiti 160 tisuća kuna, a imali smo 280 tisuća kuna prometa, s tim da su režije 60 tisuća kuna.


Prije smo radili 450 tisuća kuna prometa, no to nije 60 posto više nego sad. U veljači smo podnijeli zahtjev za COVID-kredit, još nema odgovora. Lažno prikazuju da neki ljudi dobivaju velike količine novca, kazao nam je jučer Delić i napominje da ministar Marić maže oči ljudima govoreći da je spustio porez na dobit i prihode.


– Čemu, kad nema ni dobiti, niti prihoda, kaže poznati riječki ugostitelj.


Mučki provokatori


Vlasnik restorana Municipium i iskusni riječki ugostitelj Danko Borovina uvjeren je da mnogi objekti neće moći napraviti za opstanak dovoljan promet s obzirom na smanjen kapacitet broja gostiju te da je suludo kažnjavati vlasnike lokala za to što gost ne nosi masku.


– Iz vlastitog iskustva jako dobro znam koliko je bilo provokatora kad je stupila na snagu zabrana pušenja u objektima gdje se jede. Puno puta sam morao zvati policiju zbog provokatora. Ne smijem ja gosta tjerati van, a po novim mjerama ili ja, ili moj konobar, moramo ga izbaciti iz lokala ako nema masku. Postali smo izbacivači jer bit će provokatora, pijanih, a i onih koji su protiv maske.



A moramo biti svjesni i podijeljenosti među ljudima u vezi s nošenjem maski, rekao nam je Borovina, ocijenivši da COVID-redari mogu biti dodatan trošak u ionako upitno isplativom poslovanju.


– Bit će zabavno. Catering je općenito zbog korone stao, a sad je ovim novim mjerama pokopan. Zbog razmaka među stolovima jako će se smanjiti broj gostiju, do sada smo imali 85 sjedećih mjesta, a sad 45. Ali, ako neki lokal posjeti 70 gostiju koji sjede na propisanoj udaljenosti, nije definirano što s njima, pita se Borovina.


Vlasnik uvijek kriv


Zoran Bradašević vlasnik je Primorske konobe i tvrtke Promocija iz Rijeke.


– Svjestan sam situacije u kojoj se nalazimo u zdravstvenom smislu vezano za COVID-19 u Hrvatskoj, Europi, svijetu i šire. Podržavam mjere zdravstvenih djelatnika za suzbijanje pandemije, ali isto tako ne mogu podržati mjere i odobravati ih jer, da budem blag, graniče sa zdravim razumom i ludošću.


Odluke o COVID-redarima ne znam ima li smisla i komentirati, jer su ih očito donijele totalno nestručne osobe koje nemaju dodira sa stvarnošću. Imam osjećaj da ljudi sjede i kako kome padne nešto na pamet pretvore u odluku koju će primjenjivati na ugostiteljima.


Loša stvar su kazne koje uvijek snose pravne osobe i vlasnici ugostiteljskih objekata. Dolazimo u situaciju da uzimajući COVID-redare koji, naravno koštaju 50 kuna plus PDV po satu i pitanje je tko će i kako trima pripitim gostima bez maski zabraniti ulaz u lokal.


Tu dolazimo u situaciju da bismo se mi trebali fizički obračunati s ljudima, što je izvan zdrave pameti. Puno država u okruženju pomaže ugostiteljima i daje im logične odluke u vezi s COVID-om, samo se kod nas upotrebljava sistem prijetnje novčanim kaznama, što ne vjerujem da je učinkovito za suzbijanje širenja zaraze, nego će napuniti državni proračun, smatra Bradašević i ocjenjuje da bi možda bilo bolje regulirati ugostiteljstvo na način da pekare ne kuhaju kavu, benzinske stanice ne prodaju fažol i vegetu, a kiosci da počnu prodavati novine i prestanu biti kafići.



Zatvorimo sve


Nije samo restoraterima teško. Bili smo i u Pubu Fiorello. Terasa puna, unutra ama baš nikoga, osim vlasnika Dalibora Blagojevića i dvoje konobara. U oči nam prvo zapadne oznaka za zabranjeno sjedenje postavljena na barskim stolicama za šankom.


– Ako ostanu ova katastrofalna 4 kvadrata po čovjeku, nama ostaje 11 ljudi u lokalu, i nakon toga moramo blokirati ulaz, a dosad smo imali po 35 ljudi u pubu. Slažem se da mjere trebaju postojati, ali s ovakvim mjerama za nas rentabilnosti nema.


Ako su grijalice na terasi, vrijede uvjeti kao unutra u lokalu, i to je još jedna nebuloza. Bolje onda zatvoriti cijelu zemlju na mjesec- dva. A ovako se sve prebacuje na nas, zaključuje Blagojević.


Pravedna naknada


Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić ističe da je od ugostitelja nerealno očekivati da se mogu pridržavati ovih samoubilačkih mjera, a da se ne odredi neka naknada sukladno članku 50 iz Ustava i sukladno članku 36 Zakona o civilnoj zaštiti koji jasno kažu da se prava poduzetnika mogu skratiti, smanjiti i suziti, ali isključivo uz pravednu naknadu.


– Neću ulaziti u to jesu li ove mjere dobre ili nisu, to nije moja struka, ali ako su one takve i mi ih moramo provoditi, to je de facto zatvaranje. Ostali smo bez povjerenja u vlast i stožer i onda su još ljude koji se bore protiv maski prebacili nama na teret. To je kao da se vozim autocestom 300 na sat i Hrvatskim autocestama dođe kazna, zaključuje Jakominić.


Državna anomalija


– Sustav je posložen da za sve odgovaraju pravne osobe, a djelatnici i gosti ne snose nikakvu odgovornost ni u čemu, pa tako ni u ovoj situaciji s maskama. Ako ih ne nose, kaznu dobiva pravna osoba, dok u državnim službama ako djelatnik napravi prekršaj ili pronevjeru, odgovornost ne snosi njegov nadređeni, što je jako velika anomalija u funkcioniranju države, jada se Zoran Bradašević.