Obećanje, ludom radovanje

RIJEČKI UGOSTITELJI OGORČENI ‘Gradonačelniku novi auto, nama veći – nameti’

Biljana Savić

 Riječki ugostitelji ogorčeni zbog mogućnosti povećanja poreza na potrošnju za 100 posto / Foto Vedran KARUZA

 Riječki ugostitelji ogorčeni zbog mogućnosti povećanja poreza na potrošnju za 100 posto / Foto Vedran KARUZA

Pa nije prošlo ni pola godine otkako smo pozdravljali odluku o smanjenju poreza na potrošnju na 1,5 posto i mislili da Grad Rijeka razumije poteškoće koje nam je donijelo povećanje PDV-a s 13 na 25 posto. Ugostitelji su najviše zakinuta gospodarska grana jer jedini uz PDV imaju izdatak za porez na potrošnju. Ne bi se trebalo događati da teret manjka sredstava u gradskoj blagajni bude na leđima malih poduzetnika, jer ugostitelji su uglavnom mali poduzetnici, kaže Darko Sertić



RIJEKA – Poprilično je nevjerojatno da konstantno idemo korak naprijed, a dva natrag. Koga je, uostalom, briga za ugostitelje? Politički PR redovito pronađe nekog kriminalca koji ima kafić i od njega radi primjer cijele struke, pa cijela javnost praktički poziva na linč svaki put kad se pojavimo u javnosti. Riječki gradonačelnik je, naravno, čim je ponestalo sredstava, opet posegnuo za povećanjem poreza jer očito jedino poduzetništvo ima beskonačno puno novca za namiriti sve želje i prohtjeve javnog sektora koji nikada ni sa čim ne odgovara za svoje raspolaganje novcem za svoj posao, a kako vidimo – ni za svoju riječ i čast, kaže nam riječki ugostitelj Vedran Jakominić.


Ocjenjuje da se ponovo povlači demagoška tvrdnja da nisu smanjene cijene, a i da ugostiteljima taj novac ionako ne znači ništa.


– Porez na potrošnju utječe na konačnu cijenu proizvoda za 1,5 posto. To doista ne otvara prostor za spuštanje cijene, jer, pogotovo kod nas, ugostiteljske cijene nikad nisu bile definirane u lipama, niti to smatramo dobrom praksom. Dizali smo cijene zbog PDV-a početkom godine, tržište više naprosto ne može podnijeti više cijene. Tražili smo pomoć Grada Rijeke u kojemu poslujemo i kojem dodajemo na vrijednosti zbog toga što nam tih 1,5 posto u trenutačnim okolnostima može biti razlika između imati i nemati. Za drugi dio argumenta da nama to ne predstavlja ništa, e za to im svaka čast. Mi svaki dan moramo doći na svoj posao, podmiriti sve obaveze i pred gostima, inspekcijama i zakonom odgovarati za svaki ulaz i izlaz iz naših objekata. Gotovo je nevjerojatno da javna uprava uz potpuni nedostatak poslovne odgovornosti nema ni fiskalnu, niti moralnu odgovornost prema nama – odrješit je Jakominić.




Ocjenjuje da će riječi njega i riječkih ugostitelja ponovo pasti u zaborav.


– Za čitatelje medija, poduzetnici su ona ekipa u blindiranim limuzinama s debelim dosjeima koji idu na fine zabave i nitko ne zna čime se doista bave. Mi koji riskiramo svoju imovinu, čast, obraz i obitelj – mi smo privatnici. Mi smo tumor zdravog društva što zloupotrebljava pošten narod. Unatoč tome što je jasno da jedino malo i srednje poduzetništvo održava cijeli sustav u funkciji, kako bi nam se moglo kontinuirano uzimati i više nego što je realno javno nas se ponižava i stavlja u negativan fokus javnosti. To je doista postalo zamorno, destimulirajuće i počelo je predstavljati rizik za nas i naše djelatnike, smatra Jakominić.


Dodaje da se zbog nacionalnog PR-a usmjerenog protiv ugostitelja vidi kvarenje odnosa gostiju prema našim kolegama, a konobarski posao je, smatra, ionako jedan od najzahtjevnijih poslova na tržištu.


– A upravo zbog posljedice strašnog poreznog opterećenja, porasta cijena namirnica, porasta troškova najma, kompleksnih parafiskalnih davanja i nepoštenog inspekcijskog nadzora ostajemo bez mogućnosti kadar platiti onoliko koliko to kadar zaslužuje te u zemlji koja 20 posto svog proračuna duguje turizmu i ugostiteljstvu ostajemo bez kadra, ostajemo bez osnovnog pogonskog sredstva za našu ekonomiju i prestajemo biti konkurentni. Dolazimo u situaciju da u rekordnim sezonama prometi padaju jer goste naprosto nema tko servirati. Naravno, PR to prebacuje na nositelje rizika, na poduzetnike. I naravno da u svakoj struci ima i onih užasno nepoštenih. Ali isto tako je jasno da je to doista manjina. No, sve to kad se potroši proračun nije važno. Gradonačelniku novi auto, nama novi porezi. Iskreno vjerujem da ovaj put gradsko Vijeće neće pasti na jeftine politikanske trikove iz Gradske uprave – poručuje Vedran Jakominić.


Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, koji je i sam ugostitelj, kaže da su on i njegove kolege ugostitelji razočarani prijedlogom o ponovnom povećanju poreza na potrošnju na 3 posto.


– Pa nije prošlo ni pola godine otkako smo pozdravljali odluku o smanjenju poreza na potrošnju na 1,5 posto i mislili da Grad Rijeka razumije poteškoće koje nam je donijelo povećanje PDV-a s 13 na 25 posto. Ugostitelji su najviše zakinuta gospodarska grana jer jedini uz PDV imaju izdatak za porez na potrošnju. Ne bi se trebalo događati da teret manjka sredstava u gradskoj blagajni bude na leđima malih poduzetnika, jer ugostitelji su uglavnom mali poduzetnici, kaže Sertić.


Podsjeća da je Grad Rijeka još početkom 2015. godine povećao prirez s 12 na 15 posto, dok gradovi i općine u njenom okruženju ili ga uopće nemaju poput Bakra, Čavala i Kostrene ili su ga povećali za manji iznos, poput Kraljevice i Opatije.


– Da ne spominjemo ekstremno povećanje cijena odvoza smeća od 108 posto, što nema niti jedan grad u Hrvatskoj. Ako smo zbog smanjenja poreza na potrošnju od 1,5 posto trebali smanjiti cijenu naše usluge, koliko smo je onda trebali povećati zbog ostalih poskupljenja ulaznih troškova? – pita se Sertić.