Loša iskustva

Riječki ugostitelj upozorava na sporne detalje oko Adventa: ‘Natječaj je skrojen točno po mjeri određenih ugostitelja’

Damir Cupać

Riječki ugostitelji pozdravili su širenje Adventa s Korza u Verdijevu ulicu, no problem je, ističe Mudrinić, nastao lani kad je odlučeno da se četiri lokacije predvide za ugostiteljske prikoliceRIJEKA – Rijeka je doživjela turistički bum zadnjih nekoliko godina pa ne treba čuditi da se sve više nade polaže i u riječki Advent.


No, nisu svi zadovoljni načinom na koji se organizira zakup kućica i prikolica koje se postavljaju na riječke ulice tijekom adventa.


Jedan od njih je ugostitelj Veselito Mudrinić.
On je naglasio da pozdravlja širenje Adventa s Korza na nove lokacije, a među njima je i Verdijeva ulica kod kazališta. Upravo su sami ugostitelji inzistirali na tome, a poslušala ih je Turistička zajednica grada Rijeke koja je 2021. godine organizirala javni natječaj za zakup kućica i prikolica.


Mudrinić ističe da je te 2021. godine sve prošlo manje-više u skladu s očekivanjima, ali je prošla godina, prema njegovoj ocjeni, i te kako sporna. Veći dio ugostitelja lani je bio nezadovoljan natječajnim uvjetima za Verdijevu ulicu, spremali su javno upozoriti na nepravilnosti, ali na kraju su odustali od svega iz njima znanih razloga.


Mudrinić navodi da se ove godine neće ni javljati na natječaj, ali da ima potrebu javno reći što ga muči kako bi se omogućili svima jednaki uvjeti javljanja na natječaj, ali i veći prihodi od zakupa u gradski proračun.


Promjene u organizaciji


– Mi kao ugostitelji sami smo predložili da se Verdijeva ulica uvrsti kao adventska lokacija, što je i napravljeno 2021. i 2022. godine.


Problem je nastao kada je lani odlučeno da se četiri lokacije predvide za ugostiteljske prikolice, a ne dvije kao što je bilo 2021. godine.


Na taj način pogoduje se određenim tvrtkama budući da se točno zna tko posjeduje ugostiteljske prikolice i da se jedino te tvrtke mogu javiti na natječaj, čime se narušava poštena tržišna utakmica i oštećuje proračun, budući da se licitacija ne može provesti na tržišnim osnovama.


Prošle godine na vrijeme smo na to upozorili, ali ne samo da se primjedbe nisu prihvatile, već je udvostručen broj lokacija za ugostiteljske prikolice. Upozorio sam Turističku zajednicu da riječki ugostitelji ne posjeduju ugostiteljske prikolice i ne mogu ih iznajmiti jer u Hrvatskoj to nije moguće.


Tražio sam tada, a tražim i sada, da se ugostiteljima omogući izbor hoće li se natjecati za adventsku kućicu ili prikolicu na svim lokacijama u Verdijevoj ulici. Mislim da je to jedino ispravno, pa tko ponudi više, neka dobije zakup, pojasnio je Mudrinić.


On je upozorio na još jedan detalj – jedan od organizatora food track festivala koji je organiziran zajedno s Turističkom zajednicom grada Rijeke je i vlasnik poduzeća koja su dobila kompletan natječaj za ugostiteljske prikolice u Verdijevoj ulici jer posjeduje ugostiteljske kućice.


Ove godine neće se ni javiti na natječaj, ali ima potrebu reći što ga muči – Veselito Mudrinić / Foto: M. GRACIN


Turistička zajednica grada Rijeke je u potpunosti organizirala Rijeka Advent, u suradnji s Gradom Rijekom i gradskim odjelima u periodu od 2018. godine do zaključno 2022. godine.


– Advent se provodio na način da je gradonačelnik zaključkom definirao javne površine, odnosno lokacije na kojima će se održati Rijeka Advent, dimenzije, namjenu i raspored privremenih objekata, površine pripadajućih površina za terase, radno vrijeme itd., a Turistička zajednica grada Rijeke je temeljem gore navedenog dokumenta raspisivala Javni poziv za dostavu ponuda za zakup adventskih kućica za prigodnu prodaju u sklopu manifestacije Rijeka Advent, pojašnjavaju u Turističkoj zajednici grada Rijeke.


Za ovaj advent Grad Rijeka će izravno dodjeljivati na korištenje površine javne namjene za postavljanje privremenih objekata za organiziranje manifestacije u povodu božićnih blagdana u sklopu kojih se organizira prigodna prodaja i ugostiteljstvo, dok će Turistička zajednica grada Rijeke provoditi aktivnosti promocije, marketinga i informiranja o samoj manifestaciji Rijeka Advent.


Rijeka nije izuzetak


– Što se tiče primjedbi na prošlu godinu, gospodin Veselito Mudrinić sudjelovao je u postupku dostave ponuda za zakup adventskih kućica sa svoja tri gospodarska subjekta te niti jednom ponudom nije uspio ponuditi najveću cijenu za željene adventske kućice.


Pritom napominjemo da je jedini kriterij za zakup adventskih kućica bila najveća ponuđena cijena.


Također, Javnim pozivom nije bio ograničen broj ponuda koje jedan ponuditelj može dostaviti, što je gospodinu bilo jasno, s obzirom na to da je osobno predao više ponuda za različite ugostiteljske kućice, odnosno lokacije, te u ime različitih gospodarskih subjekata koje ima u svom vlasništvu. Svi odabrani zakupci po Javnom pozivu iz 2022. odabrani su kriterijem najveće ponuđene cijene, o čemu je sastavljen Zapisnik, a kojem je otvaranju ponuda prisustvovao i javni bilježnik.


Shodno je spomenuti da su Javnim pozivom ponuđene 43 trgovačke, 22 ugostiteljske adventske kućice te 4 pozicije namijenjene postavljanju food prikolica, navode u Turističkoj zajednici, te zaključuju da pojava food prikolica na adventima diljem Hrvatske, ali i šire, nije rijetkost, te grad Rijeka nije izuzetak u adventskim trendovima.


Grad Rijeka će uskoro raspisati javni natječaj za organiziranje ovogodišnjeg Adventa


Budući da još nije raspisan natječaj za ovogodišnji advent, pitali smo Grad Rijeku kako će se to provesti ove godine.


– Izmjenama i dopunama Odluke o korištenju površine javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke za postavu privremenih objekata, reklamnih i oglasnih predmeta te druge opreme i uređaja, koje su stupile na snagu 12. listopada 2023. godine, propisana je obveza raspisivanja natječaja za organiziranje manifestacija u povodu božićnih blagdana u sklopu kojih se organizira prigodna prodaja i pružanje ugostiteljskih usluga.


Gradonačelnik je 16. listopada 2023. godine imenovao Povjerenstvo koje predlaže i provodi javni natječaj, a u tijeku su pripreme navedenog natječaja kojim će se odrediti lokacije s mjestima, vrijeme održavanja manifestacije, najmanji i najveći broj privremenih objekata koje se mogu postaviti na pojedinoj lokaciji, površinu, namjenu i smjernice za izgled privremenog objekta, kriteriji i ostale uvjete za 2023. godinu. Uskoro će biti objavljen javni natječaj za organiziranje manifestacija u povodu božićnih blagdana u sklopu kojih se organizira prigodna prodaja i pružanje ugostiteljskih usluga, navode u Gradu Rijeci.


Naglašavaju da će od ove godine, a sukladno Izmjenama i dopunama Odluke o korištenju površine javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke za postavu privremenih objekata, reklamnih i oglasnih predmeta te druge opreme i uređaja, Grad raspisati javni natječaj za organiziranje manifestacija u povodu božićnih blagdana u sklopu kojih se organizira prigodna prodaja i pružanje ugostiteljskih usluga.


– Izmjena je napravljena s ciljem dodatnog unaprijeđenja Rijeka Adventa koji je prerastao u manifestaciju od velikog značaja za grad i građane i koji svake godine privlači sve veći broj poduzetnika zainteresiranih za poslovanje na Adventu, ali i posjetitelja.


Stoga je procijenjeno da će, zbog sve većeg interesa poduzetnika za sudjelovanje u javnom natječaju, nadležne službe Grada Rijeke biti efikasnije u njegovom provođenju, zaključili su u Gradu Rijeci.