Šadrvan i gosti

RIJEČKI SUSRET U SEVDAHU: Sevdalinke u HKD Sušak ispraćene ovacijama

Bruna Matičić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Glavni protagonist koncerta bio je riječki ansambl Šadrvan u čijoj je interpretaciji publika uživala u ljepoti sevdalinki...RIJEKA – Koncert »Susret u sevdahu« okupio je brojne poklonike tradicionalne bosanskohercegovačke glazbe i sevdalinkama ispunio dvoranu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Riječ je o šestom izdanju koncerta koji je održan u sklopu proslave Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Rijeci, a u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka Ljiljan i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke te pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Kastva.


Glavni protagonist koncerta bio je riječki ansambl Šadrvan u čijoj je interpretaciji publika uživala u ljepoti sevdalinki, tradicionalnih bosanskih gradskih ljubavnih pjesama. Šadrvan je koncert otvorio ezoteričnom sevdalinkom »Gondže ružo«, na koju je publika oduševljeno reagirala, nakon čega je prisutnima dobrodošlicu izrazio Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za grad Rijeku.Ansamblu su se u izvođenju sevdalinki pridružili kvarnerski glazbenici i umjetnici. Kao posebna gošća ansambl je pratila akademska violinistica Nataša Veljak, a nastupila je i kvarnerska pjevačka diva Vivien Galletta koja je publiku osvojila pjesmama »A što ćemo ljubav kriti« i »Mito bekrijo«.
Ugodno iznenađenje koncerta bio je kastavski glazbenik, akademski gitarist i multiinstrumentalist Zoran Majstorović koji je na orijentalnom instrumentu udu (oud), preteči srednjovjekovne lutnje, pratio pjevača Zemira Delića u pjesmi »Što te nema« i ansambl prilikom izvedbe »U Stambolu na Bosforu«.


foto: screenshot / video Damir Škomrlj


foto: screenshot / video Damir ŠkomrljGotovo dva sata odličnog glazbenog programa nikog nisu ostavila ravnodušnim, a publika je ovacijama pozdravljala najpoznatije sevdalinke poput pjesama: »Snijeg pade na behar na voće«, »Lijepi li su mostarski dućani«, »Čudna jada od Mostara grada«, »Tebi majko misli lete«, »Emina« i ostale.


snimio Damir Škomrlj


snimio Damir Škomrlj