Obilježen dan

Riječki studij logopedije od jeseni će se izvoditi i na diplomskoj razini

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Za dvije godine riječko će Sveučilište iznjedriti prvu generaciju logopeda s diplomomStudij Logopedije Sveučilišta u Rijeci od jeseni će se izvoditi i na diplomskoj razini, a za dvije godine riječko će Sveučilište iznjedriti prvu generaciju logopeda s diplomom.


Najavila je to prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. Marta Žuvić na današnjim obilježavanju dana studija Logopedija ocjenivši pokretanje diplomske razine studija velikim iskorakom.

Logopedski kadar, koji je u Hrvatskoj deficitaran, tako će od jeseni u Rijeci dobiti cijelu sveučilišnu petogodišnju vertikalu.


Logopedski centar i ambulanta


U svom osvrtu na protekle tri godine studija njegov voditelj i predstojnik Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. Zdravko Kolundžić istaknuo je da je vrlo brzo nakon pokretanja studija otvoren Logopedski centar, a u okviru njega i Logopedska ambulanta, kao podružnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka.


Foto Mateo Levak


– Osnivanjem Centra osigurali smo nastavnu bazu za studente. Zadnjih godina studij logopedije među najtraženijim je studijima u Hrvatskoj i upisuju ga najbolji učenici, istaknuo je voditelj studija.


O popularnosti tog studijskog programa, dodala je doc.dr. Maja Kelić, govori i činjenica da se za jedno upisno mjesto javi 11 kandidata.


U izvođenju nastave sudjeluju 42 nastavnika, a kao jednu od posebnosti istaknula je 496 sati praktičnog rada studenata koji se odvija pod vodstvom 29 mentora.


Tri produktivne godine


– Kada smo pokretali studij htjeli smo studij koji je usko povezan sa znanošću i praktičnim radom, s naglaskom na stjecanje vještina i koji surađuje s lokalnom zajednicom.


Iza nas su tri produktivne godine. Imamo dvije znanstveno-nastavne baze, KBC Rijeka i Polikliniku Suvag, a mjesto za stjecanje vještina je i Logopedski centar Sveučilišta u okviru kojeg djeluje i podružnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka kroz koju je do sada prošlo više od 600 pacijenata te je odrađeno više od 1.300 terapija, kazala je doc. dr. Kelić.Ujedno je dodala da pacijenti ne dolaze samo iz Primorsko-goranske županije, već i iz Istre, Like, Karlovca, Zagreba te Zagrebačke županije, a najavila je i zapošljavanje novog logopeda u okviru Centra, kao i pripremu programa cjeloživotnog obrazovanja.


Kao jednu od posebnosti istaknula je i partnerski odnos sa studentima. Od osnutka studija njegovi podupiratelji i partneri su i Primorsko-goranska županija te Grad Rijeka, a prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edite Stilin Županija je u protekle tri godine u rad studija i Logopedskog centra uložila 40 tisuća eura.


Ocijenivši studij Logopedije jako važnim za primorsko-goranski kraj Stilin je dodala da Županija i stipendira studente tog studijskog programa kao deficitarnu struku te sufinancira logopedske tretmane za goranske učenike.