Fakultet zdravstvenih studija

Riječki studenti viših godina fizioterapije moći će pružati pomoć na sportskim natjecanjima, ugovorena je suradnja

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci i Savez školskih sportskih društava PGŽ potpisali su sporazumTemeljem danas potpisanoga ugovora između Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Saveza školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije studenti viših godina studija fizioterapije nakon odrađenog tečaja moći će pružati pomoć u slučaju nužnosti na sportskim natjecanjima.


Taj je sporazum nastavak dugogodišnje suradnje koja bi na kraju mogla prerasti u sportsko-javnozdravstveni projekt, najavljeno je.


Potpisivanju ugovora prisustvovala je dekanica Fakulteta, prof. dr. sc. Danijela Malnar, pročelnik Katedre za fizioterapiju, doc. dr. sc. Hrvoje Vlahović, predsjednik Saveza školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije Davor Juriša i tajnik Saveza Igor Marijanović.
S obzirom na to da Savez školskih sportskih društava PGŽ-a već dugo godina surađuje s Fakultetom zdravstvenih studija, dekanica tog fakulteta, prof. dr. sc. Danijela Malnar, izrazila je zadovoljstvo formaliziranjem dugogodišnje suradnje.


– Došlo je vrijeme da to ozakonimo i potpišemo suradnju. Studenti drugih i trećih godina preddiplomskih studija bili bi prisutni kao zdravstveni djelatnici na svim natjecanjima, s time da se radi o studentima koji imaju srednjoškolsko obrazovanje iz područja fizioterapije, no dok dođemo do situacije da budu prisutni na natjecanjima, morat će proći tečaj BLS-a, odnosno oživljavanja, kazala je Malnar.


Prema riječima pročelnika Katedre za fizioterapiju, doc. dr. sc. Hrvoja Vlahovića, potpisanim će se sporazumom dobra suradnja zasigurno nastaviti, a nadaju se da će, uz podršku Županije, županijskih i gradskih školskih društava, sve “podići na jedan ozbiljniji nivo i pretvoriti cijelu priču u sportsko-javnozdravstveni projekt”.


Predsjednik Saveza školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije, Davor Juriša, suradnju i dolazak studenata fizioterapije na njihove utakmice, kojih ima u prosjeku oko 550 godišnje, ocijenio je neophodnim jer u hitnim slučajevima mogu doći i pružiti pomoć, što je, uostalom, propisano i zakonom.